Verkiezingen 2012: MR wil nog beter doen dan vorige keer

Analyse van de positie van MR bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012.

De MR trekt voor het eerst met Charles Michel als voorzitter naar de lokale verkiezingen. De Franstalige liberalen haalden zes jaar geleden een mooi resultaat en het spreekt voor zich dat ze op 14 oktober even goed of zelfs beter willen doen.

Bijzondere aandacht gaat naar enkele grote steden. De MR hoopt bijvoorbeeld in Luik en Brussel tot de meerderheid toe te treden.

87 burgemeesters

De MR klokte in 2007 af op 87 burgemeesters en 351 schepenen. De MR kon toen profiteren van een aantal externe factoren. Zo was er in Frankrijk de toenemende populariteit van Nicolas Sarkozy. In eigen land worstelde de PS met de “affaires” in Charleroi, wat de liberalen geen windeieren legde.

Naast de aanwezigheid in een groot aantal meerderheden heeft de deelname aan de macht in enkele steden een grote symboolwaarde en levert die een zekere visibiliteit. Een van de uitdagingen voor de nieuwe president is toetreden tot het bestuur in Luik en Brussel.

Didier Reynders

In de Vurige Stede rekent de partij op gemeenschapssenator Christine Defraigne, na het vertrek van vicepremier Didier Reynders. Sommigen stellen hem er verantwoordelijk voor dat de MR in de oppositie bleef steken, ondanks het goede resultaat van 2006.

In Brussel-stad zijn de ogen gericht op senator Alain Courtois. In het hele gewest is het afwachten hoe de partij de breuk met de FDF verteert. De MR hoopt in verschillende gemeenten stand te houden, zoals in Ukkel, waar Armand De Decker versterking heeft gekregen in de persoon van Didier Reynders.

In Schaarbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe is het erg onwaarschijnlijk dat de MR de burgemeester zal mogen leveren of zelfs deel zal uitmaken van de meerderheid, die er wordt gedomineerd door de FDF. In Oudergem gaat de MR dan weer samen met de FDF van Didier Gosuin naar de kiezer.

Oppositie

Ook in Namen hoopt de MR de oppositiebanken te verlaten, net als in Charleroi trouwens. Minister van Begroting Olivier Chastel koestert zelfs de stille hoop om het tot burgemeester te schoppen. Dat wordt allesbehalve eenvoudig, nu PS-minister Paul Magnette zich openlijk kandidaat heeft gesteld voor het burgemeesterschap.

In Bergen, de stad van premier Elio Di Rupo, loopt de partij het risico uit de meerderheid te worden gekegeld. In Bastenaken zal de MR wellicht de sjerp kwijtspelen. CdH-voorzitter Benoît Lutgen trekt er immers de cdH-lijst, terwijl uittredend burgemeester Philippe Collard niet meer opkomt.

Voor de eerste keer zal federaal minister Sabine Laruelle de lijst aanvoeren in Gembloers. De gemeente wordt er al twaalf jaar geleid door een coalitie cdH-Ecolo. Een deelname aan de meerderheid zou Laruelle een stevige lokale basis opleveren.

Charles Michel

In Waals-Brabant zal de MR hoogstwaarschijnlijk zijn positie behouden. De liberalen leveren er elf burgemeesters, onder wie partijvoorzitter Charles Michel in Waver.

Binnen de MR vragen sommigen zich af welke houding de partij moet aannemen tegenover Ecolo. “We hebben hen op verschillende plaatsen de hand gereikt. We hebben het voor Jean-Michel Javaux mogelijk gemaakt burgemeester van Amay te worden. We hebben hen toegelaten tot de meerderheid in de provincie Waals-Brabant toe te treden. Maar we hebben er nooit iets voor in ruil gekregen.

In Ottignies-Louvain-la-Neuve verkozen ze de Olijfboomcoalitie en ze hebben in 2009 de historische kans laten liggen om de PS in Wallonië naar de oppositie te sturen”, valt te horen in de MR-rangen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content