Verkiezingen 2012: Ecolo zoekt lokale verankering

© Belga

Analyse van de positie van Ecolo bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012.

Ecolo wil van de verkiezingen van 14 oktober gebruik maken om zijn lokale verankering te versterken. In tegenstelling tot de PS, MR en het cdH kent Ecolo geen lange geschiedenis – de partij zag in 1980 het levenslicht – en telt ze in 48 Waalse gemeenten geen verkozenen.

De groenen zetelen in 31 meerderheden – zes in Brussel en 25 in Wallonië – en leveren twee burgemeesters: Jean-Luc Roland in universiteitsstad Ottignies-Louvain-La-Neuve en voormalig covoorzitter Jean-Michel Javaux in Amay.

Geen lokale bastions

De cijfers ogen mager vergeleken met die van de traditionele partijen. Ecolo kon bij de federale of regionale verkiezingen wel meermaals op het voorplan treden, maar heeft geen echte lokale bastions.

Niettemin gaat Ecolo er verkiezing na verkiezing op vooruit. In 2006 legden de ecologisten 184 lijsten neer in de 281 Waalse en Brusselse gemeenten. Dit jaar nam dat aantal toe tot 226 lijsten.

Sociale band

Hun campagnethema is ditmaal de sociale band. Ze spelen daarmee in op de problemen waarmee verschillende gemeenten worden geconfronteerd als gevolg van de economische crisis.

De kaarten liggen in Wallonië alvast niet eenvoudig om nieuwe sjerpen binnen te halen. Decretaal is immers voorzien dat diegene met de meeste stemmen van de grootste meerderheidspartij burgemeester wordt.

Ecolo vestigt niettemin zijn hoop op Enghien. De partij maakt er al twee legislaturen deel uit van de meerderheid en de lijst aangevoerd door Waals parlementslid Olivier Saint-Amand is niet geheel kansloos. Bij de verkiezingen in 2009 kwam Ecolo in het kanton niet ver onder de 25 procent van de stemmen uit.

Sjerp

Anderzijds zal het ook een uitdaging zijn om de sjerpen van Roland en Javaux te behouden. In Amay heeft de meerderheid slechts één zetel op overschot en moet Javaux het opnemen tegen gewezen PS-burgemeester Robert Collignon, van wie iedereen dacht dat hij de politiek vaarwel had gezegd.

Ook Namen zal van dichtbij worden gadegeslagen. Eerste schepen Arnaud Gavroy zorgde er mee voor dat de PS er zes jaar geleden in de oppositie verzeild raakte door een coalitie aan te gaan met het cdH en de MR. Namen is ook de enige grote stad waar Ecolo deel uitmaakt van de meerderheid. In Luik, Charleroi, Bergen, La Louvière, Doornik en Verviers zit de partij in de oppositie.

In Brussel liggen de kaarten anders. Ecolo is er lokaal beter ingebed en een gooi naar het burgemeesterschap is niet geheel uit de lucht gegrepen in Watermaal-Bosvoorde en Elsene, waar de breuk tussen MR en FDF de kaarten grondig heeft herschud, en in Vorst, waar burgemeester Magda De Galan geen kandidaat is zichzelf op te volgen.

In Schaarbeek sloot Ecolo een voorakkoord met de lijst van de burgemeester van Bernard Clerfayt en het cdH.

In het gewest komt Ecolo in alle negentien gemeenten samen met Groen op.

Partijtoppers

Op Waals minister Jean-Marc Nollet na nemen alle partijtoppers deel aan de verkiezingen: covoorzitster Emily Hoyos in Profondeville, Brussels minister Evelyne Huytebroeck in Vorst en Europees parlementslid Isabelle Durant in Schaarbeek. Covoorzitter Olivier Deleuze duwt de lijst in Bosvoorde, net als Waals minister Philippe Henry in Sprimont, Brussels staatssecretaris Christos Doulkeridis in Elsene en Waals parlementsvoorzitter Patrick Dupriez in Ciney. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content