Verhoogd brandgevaar in natuurgebieden door aanhoudende droogte

© Belga

Door de aanhoudende droogte en noordoostenwind is het risico op brand in de Vlaamse natuur- en bosgebieden inmiddels zo groot dat fase oranje van kracht is.

Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is er vooral in heidegebieden sprake van extra brandgevoeligheid. Bezoekers worden dan ook aangemaand tot voorzichtigheid en terreinbeheerders en brandweerkorpsen zijn extra waakzaam.

De voorbije week gold al fase geel, wat vooral voor de terreinbeheerders van belang was. Ook werd de brandtoren op de Kalmthoutse Heide tijdens het paasweekend bemand omwille van het grote aantal bezoekers die dagen. Nu zijn de waarschuwingen ook specifiek op het grote publiek gericht.

Sigarettenpeuken

Bezoekers van natuur- en bosgebieden worden tijdens fase oranje aangeraden alert te zijn en zeker geen vuur te maken of sigarettenpeuken op de grond te gooien, wat overigens sowieso verboden is.

Daarnaast is het erg belangrijk dat kinderen niet zonder toezicht op de terreinen worden gelaten. Voor de brandweer houdt fase oranje onder meer in dat de brandtorens in alle Vlaamse natuurgebieden bemand worden en er extra mankracht en materieel klaarstaat om meteen uit te rukken als er ergens brand zou uitbreken.

Het brandrisico wordt dagelijks geëvalueerd op basis van de toestand van de vegetatie, het uitblijven van neerslag, de windrichting en -snelheid en de weersvoorspellingen voor de dagen nadien. Oranje is de op één na hoogste brandfase, na rood. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content