Véronique Goossens

‘Verdwijnt RealDolmen binnenkort van de beurstabellen?’

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

Verdwijnt er binnenkort alweer een Belgisch bedrijf van de beurstabellen? Een aantal rijke families in ons land is het grondig beu dat de grillen van de beurs z’n kapitaal en bedrijf aanvreten.

Verdwijnt er binnenkort alweer een Belgisch bedrijf van de beurstabellen? Een aantal rijke families in ons land is het grondig beu dat de grillen van de beurs z’n kapitaal en bedrijf aanvreten. Soms is er nog een economische evidentie voor dat ongestadige verloop, maar meer dan eens drijven de koersen helemaal van god los.

Na bierbrouwer Duvel Moortgat, papierfabrikant VPK, telematicabedrijf Transics, geneesmiddelenverdeler Omega Pharma, telecomspeler Telenet, biotechbedrijf Devgen, databeheerder Iris en vele andere zou RealDolmen wel eens de volgende kunnen zijn.

Sinds het duo CEO Bruno Segers en voorzitter Michel Akkermans van RealDolmen in oktober de deur parmantig achter zich dichttrokken is er een niet aflatende geruchtenstroom op gang gekomen over de beursexit van de IT-dienstverlener.

Het verhaal van RealDolmen gaat terug tot een jaar of vijf geleden toen Real Software en Dolmen met elkaar versmolten. Real Software was het blitse softwarehuis in Kontich, waar managers in dure bolides rondscheurden. Ik herinner het me nog goed: het waren de beginjaren van Kanaal Z en het bedrijf was niet uit het nieuws te slaan, en al helemaal niet toen CEO Theo Dilissen Manager van het Jaar werd. Real Software was ook de lieveling van de beursanalisten en vele kleine beleggers kochten gretig aandelen, maar zaten nadien heel erg op de blaren. In 2004 was het bedrijf op sterven na dood.

Dolmen was alles wat Real Software niet was. Saai, een hardwarespeler en in handen van de voorzichtige, eerder conservatieve familie Colruyt. Daar reden de managers rond met modeste Renaults, en de kantoren oogden koel en goedkoop. Bruno Segers werd in huis gehaald om ying en yang te verzoenen. Onder zijn strak gekamde haar koesterde hij de droom het grootste Vlaamse IT-bedrijf te worden. Het is er nooit van gekomen.

Hoe is dat zo gekomen? Segers én Akkermans trokken dus op 5 oktober de deur dicht van RealDolmen, en alhoewel het nieuwe bewind op Kanaal Z van krommen aas gebaarde en deed alsof hun vertrek zo was gepland, wist iedereen beter.

De blog van Segers op die dag klinkt zo. “Wat liep er mis bij RealDolmen? Niets, alleen wat moeilijk deugdelijk bestuur met als gevolg weinig beslissingen.” Hij suggereert dus dat de raad van bestuur zijn werk niet naar behoren deed. En daarna oppert hij zelfs dat de halfjaarresultaten, die volgende week vrijdag worden gepresenteerd, niet goed zullen zijn.

De raad van bestuur van RealDolmen bestaat uit twee belangrijke aandeelhouders, namelijk de familie Colruyt en de familie Van De Vyvere. Die laatste naam zegt u mogelijk niets, maar steevast is deze West-Vlaamse naam terug te vinden bij de rijkste van België.

De familie Van De Vyvere komt bij RealDolmen binnengewaaid op het ogenblik dat het Amerikaanse private equityfonds Gores eruit stapt. In 2010.
Bruno Segers laat er in Z-Talk Goossens geen twijfel over bestaan: “Toen Gores z’n aandelen verkocht aan de familie Van De Vyvere is er een bepaalde dynamiek verloren gegaan. Maar niet alleen dat, er vloeide ook ICT-kennis weg en daardoor zijn we nu ingehaald en nemen de anderen onze leiderspositie over. ”

De familie Van De Vyvere wilde dus niet de grootste worden door interessante overnames te doen, maar meteen cashen, via dividenden, zo stelt Segers onomwonden. Hij voegt er smalend aan toe: “Maar intussen is de belasting op dividenden is verhoogd. We kunnen dat overnameproject misschien terug naar zijn originaliteit brengen. ”

Het zou natuurlijk ook kunnen dat de familie Van De Vyvere van het hele zaakje af wil. Verkopen die handel. En Bruno Segers in een groter geheel brengen, waar hij niet meer de plak zou zwaaien, dàt zou volgens ingewijden pas echt een brug te ver zijn.

Z-Talk Goossens met Bruno Segers het hele weekend lang op KanaalZ.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content