‘Verdubbel capaciteit gesloten asielcentra’

Freddy Roosemont, directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken © BELGA

Freddy Roosemont, directeur van de Dienst Vreemdelingen­zaken (DVZ), roept op om de gesloten asielcentra weer op volle capaciteit te doen werken, en om extra plaatsen te creëren, zelf om de capaciteit te verdubbelen.

Dat zegt hij in een gesprek met De Standaard en Het Nieuwsblad.

Vandaag, zegt hij, wordt zo’n 35 procent van de asielaanvragen afgewezen, wat concreet betekent dat elke maand meer dan duizend mensen de opdracht krijgen België te verlaten. Maar slechts weinigen keren vrijwillig terug. De anderen gaan, in theorie, naar een gesloten centrum in afwachting van hun gedwongen repatriëring. Maar wegens besparingen werden die gesloten centra al een tijd niet meer ten volle benut. De DVZ-directeur roept nu op om de centra weer op volle capaciteit te doen werken. “Van mij mag het aantal gesloten centra gerust verdubbeld worden. Er zullen er geen leegstaan”, zegt Roosemont.

Vol

“De voorbije maanden hebben we veel mensen zonder papieren aangetroffen, die we niet konden verwijderen omdat de gesloten centra vol zaten. Die achterstand moeten we dringend wegwerken.” De oproep komt er bijna een maand nadat de federale ministerraad het licht op groen zette voor een uitbreiding van de capaciteit in de gesloten centra van 452 naar 605 plaatsen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content