“Verdachten planden aanslagen in Brussel tijdens eindejaarsfeesten”

Archiefbeeld © BELGA

De twee terreurverdachten die maandag door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel zijn geplaatst, waren meer dan waarschijnlijk van plan aanslagen te plegen in Brussel, tijdens de eindejaarsfeesten. Dat meldt het federaal parket dinsdagochtend in een persbericht.

Tijdens de huiszoekingen werd onder meer informaticamateriaal, militaire trainingskledij en IS-propagandamateriaal aangetroffen maar geen wapens of explosieven. Het onderzoek naar de verdachten staat wel los van de aanslagen in Parijs, aldus nog het federaal parket.

“In het kader van een dossier van het federaal parket inzake terrorisme, werden op zondag 27 december en maandag 28 december 2015, verschillende huiszoekingen uitgevoerd in de regio Brussel, de regio Luik en de regio Vlaams-Brabant”, zegt het federaal parket. “Het onderzoek heeft aangetoond dat er ernstige aanwijzingen zijn dat er plannen waren om te Brussel op verschillende symbolische plaatsen aanslagen te plegen gedurende de eindejaarsfeesten.” Zes personen werden meegenomen voor verhoor.

“De onderzoeksrechter heeft twee personen onder aanhoudingsbevel geplaatst, de eerste wegens bedreiging met terroristische aanslagen, deelname aan de activiteiten van een terroristische groep als leidend figuur en het aanwerven van personen met het oog op het plegen van terroristische misdrijven, de tweede wegens bedreiging met terroristische aanslagen, deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. De andere personen werden terug in vrijheid gesteld door de onderzoeksrechter.”

Tijdens de huiszoekingen werden er onder andere informaticamateriaal, militaire trainingskledij en propagandamateriaal van IS gevonden. Dat alles wordt nu grondig onderzocht. Wapens of explosieven troffen de speurders niet aan. “In het belang van het onderzoek, dat nog volop bezig is, en de verder te verrichten onderzoeksdaden, wordt voorlopig niet meer informatie gegeven”, besluit het federaal parket. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content