Verdachten in kasteelmoord blijven aangehouden

Kasteelheer Stijn Saelens © Belga

André Gyselbrecht en zijn zoon Peter moeten drie maanden langer in de cel blijven. Ze worden ervan verdacht de opdrachtgevers te zijn van de moord op Stijn Saelens.

André Gyselbrecht en zijn zoon Peter moeten drie maanden langer in de cel blijven. Dat heeft de raadkamer van Brugge beslist. Hun advocaten hadden een verzoekschrift tot voorlopige invrijheidsstelling ingediend, maar vingen bot. Vader en zoon Gyselbrecht worden ervan verdacht de opdrachtgevers te zijn van de moord op Stijn Saelens uit Wingene. Meester Johan Platteau, raadsman van André Gyselbrecht, probeerde aan de raadkamer nogmaals uit te leggen hoe de vork in de steel zit. Gyselbrecht zou radeloos geweest zijn door de incestueuze handelingen die zijn schoonzoon uitvoerde bij zijn kleinkinderen. Hij had al op verschillende manieren, onder andere door een klacht bij het gerecht, geprobeerd om Saelens te stoppen.

Toen de kasteelheer hem op 5 oktober 2011 met een mes kwam bedreigen, was voor Gyselbrecht de maat vol. Hij schakelde Pierre Serry in om zijn schoonzoon een lesje te leren. “Wat er daarna precies gebeurd is, weet ook mijn cliënt niet”, aldus meester Platteau. “Het staat wel vast dat hij absoluut niet gevaarlijk is en niet in de gevangenis thuishoort.”

Ook de advocaat van Peter Gyselbrecht, meester Vincent Vereecke, hoopte op de vrijlating van zijn cliënt. “Het onderzoek spitst zich nu toe op de eventuele uitvoerders”, zegt meester Vereecke. “Het staat echter als een paal boven water dat mijn cliënt met dat aspect helemaal niets te maken heeft.”

De raadkamer besliste dat beide in het belang van het onderzoek nog drie maanden langer in de cel moeten blijven. De kans is heel groot dat ze beroep aantekenen tegen de beslissing. Dan zal de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent zich over de zaak moeten buigen.

Ondertussen zitten ook nog twee andere verdachten vast in de zaak van de kasteelmoord. Pierre Serry uit Aalter en de Nederlander Tinus van Wesenbeeck worden ervan verdacht uitvoerders gezocht te hebben voor de moord. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content