Verblijfsvergunning van hoofdimam grootste Belgische moskee ingetrokken

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). © belga

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft in oktober vorig jaar het verblijfsrecht ingetrokken van Mohamed Toujgani, hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee van ons land. Dat meldt VRT NWS donderdag.

Volgens de staatssecretaris waren er signalen dat de Marokkaanse imam een ernstig gevaar vormde voor de nationale veiligheid. ‘Hiermee willen we een signaal uitsturen. Wie haat zaait, onze samenleving verdeelt en een bedreiging vormt voor onze veiligheid, is niet welkom in ons land. Vandaag niet, maar ook de komende jaren niet’, klinkt het.

Toujgani, die niet de Belgische nationaliteit heeft, kreeg het bevel om het grondgebied te verlaten en moet zich de komende tien jaar houden aan een inreisverbod. Hij zou ondertussen niet meer in ons land zijn. Volgens het kabinet zijn de normale beroepstermijnen bovendien verlopen, maar Toujgani’s advocaat laat weten dat hij dat aanvecht. De imam heeft hier een vrouw en kinderen.

Mohamed Toujgani was al langer gecontesteerd. Ondanks decennialang verblijf in ons land sprak hij Nederlands noch Frans. Bovendien dook in 2019 een tien jaar oud filmpje van hem op waarin hij opriep tot het verbranden van joden. Hoewel hij niet gekend is bij het grote publiek, is Toujgani een bijzonder invloedrijk figuur in de islamitische gemeenschap.

Partner Content