‘Veel verspilling bij NMBS’: Galant belooft modernisering

© belga

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) is naar eigen zeggen geschrokken van de ‘verspilling’ bij de NMBS. Ze belooft grondige hervormingen en hoopt daarvoor op begrip van de vakbonden. Op 18 februari zit Galant met de bonden rond de tafel.

Galant neemt in een interview met Het Laatste Nieuws geen blad voor de mond. ‘Er is veel verspilling bij de NMBS,’ zei ze aan de krant. ‘Sommige mensen hebben er ook hun eigen carrière laten voorgaan op het belang van de reiziger.’

Geen ontslagen

Volgens de minister kan er bij het spoor nog meer bespaard worden dan de 663 miljoen euro die nu al voorzien is, aldus HLN. Galant wil de besparingen aangrijpen om de NMBS en Infrabel in de diepte te hervormen.

Aan Bel RTL zei ze dat er zeker geen naakte ontslagen komen, maar dat enkel vertrekkend personeel niet vervangen wordt. De NMBS beschikt volgens haar over ‘voldoende mensen die beter moeten worden georganiseerd’. In oktober vorig jaar had NMBS-topman Jo Cornu zich al laten ontvallen dat ’te weinig werkt’.

Galant hoopt dan ook dat haar hervormingsplannen geen stakingen veroorzaken. ‘Als we de bonden alles rationeel ­uitleggen en openlijk op tafel leggen, zullen ze wel begrip hebben’, zegt ze in HLN. Op 18 februari staat een ontmoeting tussen Galant en de bonden gepland.

Overleg

De Vlaamse en Franstalige vleugel van ACOD Spoor zaten donderdag samen voor intern overleg. Voor eventuele acties tegen het regeringsbeleid werden geen stappen ondernomen. De bond wacht sowieso 11 februari af, wanneer het federaal comité van het ABVV samenkomt.

Wat de grieven bij het spoor betreft, kondigt ACOD Spoor een pamfletactie aan om de reizigers te informeren. De pamfletten zullen een cartoon bevatten en het is de bedoeling om ze in de week van 16 februari te verspreiden onder de reizigers. ‘In feite moeten we een pact sluiten met de reizigers’, aldus Jean-Pierre Goossens van ACOD Spoor. ‘We moeten de problemen voor de reizigers aan de problemen bij de NMBS linken. “Uw problemen zijn onze problemen, en vice versa.”‘ Vertragingen zijn bijvoorbeeld ook te wijten aan het verouderd materieel.’

De spoorbond pikt de besparing niet die de regering de NMBS oplegt en heeft ook andere grieven zoals bijvoorbeeld de recuperatiedagen die zich opstapelen, plannen om het eigen ziekenfonds op te doeken of een personeelstekort.

Intussen is het intern sociaal overleg bij de NMBS sinds deze week langzaamaan opnieuw gestart, nadat het eind oktober opgeblazen was. Ook volgende week zijn er verschillende vergaderingen. Zo is er 10 februari een vergadering van het sturingscomité, waar de bonden, NMBS, Infrabel en HR Rail aan tafel zitten, al heeft de bond nog geen documenten ontvangen. Algemeen zegt Goossens, voorzitter van de Vlaamse ACOD Spoor, dat zolang er onderhandeld wordt, er geen acties gevoerd moeten worden om de druk te verhogen. Wel zullen er op de werkvloer meer informatiemomenten zijn.

Vrijdag komt ACOD Spoor samen met de christelijke ACV-Transcom voor overleg. Enkele weken geleden kondigde de socialistische spoorbond nog aan dat er aan een actieplan gewerkt wordt, gericht tegen de maatregelen van de regering-Michel en in het bijzonder tegen de aanvallen op het spoorpersoneel. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content