VBO wil sociale verkozenen vlotter kunnen ontslaan

© belga

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) bepleit in Le Soir – aan de vooravond van de sociale verkiezingen – een vermindering van het aantal sociale kandidaten of verkozenen. Ook de duur van de ontslagbescherming moet korter.

Volgens de grootste werkgeversorganisatie van het land is de bescherming tegen ontslag voor kandidaten of verkozenen bij de sociale verkiezingen vandaag te hoog, en genieten er te veel werknemers van. “Met perverse effecten tot gevolg. Er zijn werknemers die, met die bescherming, zich onaantastbaar wanen. Het gaat om een minderheid, maar het bestaat”, aldus directeur-generaal Bart Buysse.

Bij de vorige sociale verkiezingen, in 2012, ging het om 125.000 beschermde werknemers, becijferde het VBO. Beschermde werknemers die hun werk niet correct doen ontslaan is vandaag, behalve bij zware fout en om economische redenen, bijna onmogelijk, aldus het VBO. De werkgeverorganisatie bepleit daarom een systeem dat dat wel toelaat om beschermde werknemers die niet voldoen te ontslaan.

John Crombez: ‘VBO begint zeer oubollig te klinken’

Sp.a-voorzitter John Crombez betreurt de voorstellen van het VBO en spreekt van een ‘1 mei-aanval’. “Dit is voorbijgestreefd. Waar vakbonden sterk staan, draait de economie net beter”, zo reageerde hij in De Ochtend op Radio 1.

“Het VBO begint zeer oubollig te klinken. Dit is des te meer spijtig omdat veel bedrijven samen met hun werknemers aan het zoeken zijn naar aangepaste werkomstandigheden, omdat veel mensen het moeilijk hebben om werk en gezin te combineren.”

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content