Vanhengel bezorgd over FDF

© Photo News

Open VLD-vicepremier Guy Vanhengel is bezorgd over de communautaire standpunten van MR en FDF, onder meer de eis om Brussel uit te breiden in ruil voor een splitsing van BHV.

Gevraagd naar hoe het nu zit met de communautaire onderhandelingen met MR en FDF over BHV gaf Vanhengel toe dat het niet makkelijk zal worden. “Ik maak me daar wat zorgen over als ik de standpunten lees”, zei de Vlaamse liberaal daarover in De Ochtend.

Autonomie

“Laten we geen olie op het vuur gieten en compromissen sluiten (…) Het FDF heeft in het verleden overigens al communautaire akkoorden afgesloten. Dat moet ook in de toekomst mogelijk zijn, anders kun je geen draagvlak creëren om een regering op de been te brengen”, voegde Vanhengel eraan toe.

Net zoals zijn CD&V-collega Inge Vervotte schaart de Open VLD’er zich achter de stelling dat de Franstaligen nog altijd de Vlaamse vraag naar meer autonomie onderschatten. “De ideeën rijpen aan Franstalige kant, maar nog onvoldoende”, klonk het.

Gemeenteraadsverkiezingen

Op de vraag of Open VLD ook op Vlaams niveau in de meerderheid wil inbreken, wou Vanhengel niet antwoorden. “Laten we eerst proberen een federale regering te vormen”, zei hij.

De voorspelling van partijgenoot Herman De Croo dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 niets meer gaat gebeuren, doet Vanhengel gruwen. “We mogen het ons niet aandoen in een absoluut immobilisme terecht te komen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content