Vangheluwe: ‘Hoop op een nieuw adres, met meer mogelijkheden tot contact’

© Belga

Oud-bisschop Roger Vangheluwe, die in opspraak kwam wegens seksueel misbruik van minderjarigen, blijft hopen dat hij snel weer een vast, publiek adres heeft. Dat blijkt uit zijn briefwisseling.

Oud-bisschop van Brugge Roger Vangheluwe blijft hopen dat hij snel weer een vast, publiek adres heeft. Dat schrijft de regionale zender Focus & WTV, die de briefwisseling tussen Vangheluwe en een man uit Poperinge kon inkijken, op zijn website. Twee jaar geleden werd Vangheluwe door het Vaticaan gestraft en werd hij verbannen naar een klooster in Frankrijk. Officieel weet niemand waar hij zich bevindt en alle briefwisseling verloopt via het bisdom Brugge.

Vangheluwe stuurt regelmatig brieven naar een man uit het West-Vlaamse Poperinge, wiens broer uit het leven stapte nadat hij misbruikt werd door een geestelijke. Hij had een ontmoeting gevraagd onder vier ogen op het onderduikadres van de oud-bisschop en ontving vervolgens een brief met de boodschap “Tot mijn (en uw) spijt is een ontmoeting niet mogelijk binnen afzienbare tijd. Misschien later??”

Na de eerste brief volgden er nog. Telkens liet Vangheluwe verstaan dat hij hoopt binnenkort een vast, publiek adres te hebben: “Zoals u zelf vermoedt, is het niet eenvoudig voor mij om iemand te ontmoeten. Ik hoop dat ik over enkele weken op een nieuw en vast adres zal wonen, met meer mogelijkheden tot contact.”

De briefwisseling verloopt via het bisdom van Brugge, waar een koerier de post ophaalt voor Vangheluwe. Volgens een woordvoerder weet niemand binnen het bisdom, noch de koerier zelf, waar de voormalige bisschop precies verblijft.

Vangheluwe verbleef ook even in de abdij van Westvleteren.

Neefje en weesjongen misbruikt

De Brugse bisschop Roger Vangheluwe nam ontslag nadat bekend raakte dat hij minderjarigen seksueel heeft misbruikt.

Vangheluwe bekende: “Toen ik nog geen bisschop was en ook nog enige tijd daarna heb ik een jongen uit een bevriende omgeving seksueel misbruikt. Tijdens de voorbije decennia heb ik dit herhaaldelijk bekend tegenover hem en zijn familie en om vergeving gevraagd, maar zowel bij hem als bij mij komt er geen genezing.” Later werd hij er ook van beschuldigd een jongen uit een weeshuis veelvuldig misbruikt te hebben.

Vangheluwe was meer dan 25 jaar bisschop van Brugge en de bisschop met de langste staat van dienst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content