‘Vandeurzen halveert subsidies staptochten Bijzondere Jeugdzorg’

© Belga

Net nu Oikoten in het middelpunt van de belangstelling staat, dreigen zijn middelen gehalveerd te worden.

Oikoten, een vzw die werkprojecten en voettochten organiseert voor tieners uit de Bijzondere Jeugdzorg, bestaat dertig jaar. Om dat jubileum luister bij te zetten verschijnt deze week Ik dus naar Compostella, een boek van Phara de Aguirre en Stefaan Vermeulen met getuigenissen van jongeren die naar Santiago de Compostela zijn gestapt.

Maar veel reden om te feesten is er niet, want Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil de subsidies voor Oikoten inkrimpen. ‘Uit een evaluatie is gebleken dat het effect van de staptochten zoals ze vandaag bestaan beperkt is. 40 procent van de jongeren komt achteraf weer in een gemeenschapsinstelling terecht’, zegt Vandeurzen. ‘Bovendien kost zo’n tocht evenveel als een plaats in een residentiële instelling per jaar. Vandaar dat we de initiatiefnemers herhaaldelijk hebben gevraagd om hun aanbod te heroriënteren in functie van de effectiviteit en de kostprijs. We wachten nu hun antwoord af.’

Dat is echter niet hoe ze het bij Oikoten hebben begrepen. ‘Vorige maand is ons verteld dat onze middelen zullen worden gehalveerd’, zegt Jo Jespers. ‘Ik kreeg niet de indruk dat daar nog veel aan te doen was. Als we het straks daadwerkelijk met zoveel minder geld moeten doen, zullen we moeten onderzoeken of het wel leefbaar is voor onze organisatie om zelfstandig door te gaan.’ Wel is er deze week nog een onderhoud gepland op het kabinet-Vandeurzen. (APE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content