Vandeput: soldaten maximaal 8 jaar in het leger

Steven Vandeput (N-VA), minister van Defensie © BELGA

‘Gewone’ soldaten zullen in de toekomst in het Belgisch leger alleen nog tijdelijke contracten van acht jaar krijgen. Op die manier wil minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) afrekenen met het probleem van te oude soldaten en een te oude staf.

“Zo kunnen we permanent ruimte maken voor jonge twintigers op het terrein”, zegt het kabinet in de kranten van Mediahuis.

Een aantal soldaten zou na acht jaar kunnen doorstromen naar een functie in de staf of als specialist. Zij moeten voor de ervaring zorgen. Maar het overgrote deel zal Defensie na acht jaar moeten verlaten.

‘Jong leger’

Vandeput wil die laatste groep “niet zomaar op straat zetten” en gaat helpen in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Defensie wil hen in de eerste plaats omvormen tot politieagenten en cipiers of hen helpen bij een job bij privébewakingsdiensten. Hij overweegt ook om die ex-militairen voorrang te geven bij selectieprocedures voor overheidsjobs.

“Vroeger tekende je bij Defensie om er daarna voor altijd te blijven”, aldus een woordvoerder van het kabinet. ” Het is de bedoeling nu zo snel mogelijk de ­omslag te maken naar een jong ­beroepsleger”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content