Vande Lanotte woensdag voor tussentijds verslag naar koning

De bemiddelaar zat dinsdagmiddag samen met de Franstalige partijvoorzitters. Woensdagmorgen zijn de Vlamingen aan de beurt.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte heeft dinsdagmiddag samengezeten met de voorzitters van de Franstalige partijen die onderhandelen. Woensdagmorgen staat een lange vergadering met de Vlamingen op het programma. Nadien brengt hij opnieuw tussentijds verslag uit bij de koning.

Vorige vrijdag had Vande Lanotte al contacten per taalgroep met de partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming. Maandag hield hij het bij ‘discrete contacten’.

Dinsdagmiddag stond een lunch in de Senaat met de voorzitters van PS, CDH en Ecolo op het programma. Voor de vergadering werd vooraf een tweetal uur uitgetrokken. Voor de bijeenkomst van Vande Lanotte met N-VA, CD&V, SP.A en Groen! op woensdagmorgen is meer tijd voorzien, van 9.30 tot 14 uur.

CD&V had op 5 januari geweigerd de onderhandelingen herop te starten op basis van de nota over de staatshervorming van Vande Lanotte zonder dat ze werd bijgestuurd op voor haar essentiële punten. Ook bij N-VA was er weinig animo om op basis van de nota van de bemiddelaar weer bijeen te zitten.

In principe moet na de vergadering van woensdag duidelijk worden of een vergadering met alle zeven partijen weer tot de mogelijkheden behoort. N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen! hebben al sinds begin september niet meer samengezeten.

Woensdag om 16.30 uur brengt Vande Lanotte op het kasteel van Laken opnieuw tussentijds verslag uit bij de koning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content