Vande Lanotte: ‘NMBS mag van mij geleid worden door een liberaal’

© Belga

De nieuwe topman van de NMBS mag van SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte gerust een liberaal zijn. Volgens Vande Lanotte zijn de omstreden topbenoemingen bij de overheid allesbehalve een prioriteit voor de regering.

Voor minister van Economie en SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte mag de NMBS “geleid worden door iemand die geen enkele binding heeft met onze partij, op voorwaarde dat het een bekwame kandidaat is met een visie die aanleunt bij de onze”. Dat “mag een liberaal zijn”, voegt hij eraan toe.

Marc Descheemaecker

Vande Lanotte zegt dat in een interview met de krant De Tijd. Over Marc Descheemaecker, de huidige topman van de NMBS met Open Vld-etiket, zegt de SP.A’er dat hij een visie heeft die ingaat tegen de zijne.

Volgens Vande Lanotte zweert Descheemaecker bij “internationale expansie en goederentrafiek, terwijl ik vind dat het binnenlands reizigersvervoer de corebusiness moet zijn”.

Geen akkoord over topbenoemingen

Eind juli, vlak voor het zomerreces, slaagde de regering-Di Rupo er niet in een langverwacht akkoord te vinden over de verschillende politieke topbenoemingen die moeten gebeuren, waaronder die aan het hoofd van de spoormaatschappij.

Vande Lanotte vindt dat het dossier geen prioriteit voor de regering is. “Ik ga die topbenoemingen niet hoog op de agenda plaatsen. Als België een begroting heeft die rammelt, kunnen we onze rating verliezen. Denkt u dat het de ratingbureaus interesseert of de NMBS een nieuwe topman heeft, dat buitenlandse kranten daar schande van zullen spreken?” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content