Luk Lambrecht

Van Stof tot Asse

Een met zorg gemaakte na-zomerse wandel-expo in Asse ***1/2

Kunst in de zomer

Het einde van de zomer kondigt tal van parcours-tentoonstellingen aan; op die manier flaneren wij artistiek de zomer uit. Naast het overbodige kunstenfestival in Watou dat meer en meer de relevantie kwijt geraakt tussen het schrale aanbod beeldende kunst, “educatief” geïnstalleerde poëzie en handig geprogrammeerde volkse “doe eens mee” activiteiten is nu ook de landschapstentoonstelling “Kunst & Zwalm” haar ziel kwijt geraakt.

Misschien knaagt de druk van participatieve neven-activiteiten vandaag te veel op het scherp houden van tentoonstellingen. Publieke ontsluiting bij manifestaties georganiseerd met gemeenschapsgeld is een noodzaak maar neemt vandaag meer en meer de plaats in van waar de kunst hoort te zijn.

Verscheidenheid

Dit jaar is het ook weer tijd voor de tweejaarlijkse rondgang “Van Stof tot Asse” in Asse.

Curator Jan De Smedt weet dit project vanuit zijn galerie tenminste nog een ziel te geven met een verscheidenheid aan kunst gepresenteerd op weinig voor de hand liggende locaties in de gemeente die soms op het randje laveren van de bouwvalligheid.

Er is in Asse niet echt een thema aanwezig; “Van Stof tot Asse” relativeert als titel al de “actuele” kunst, haar labiele “waarde” en “relevante” betekenis.

In Asse wordt werk getoond van kunstenaars die niet altijd in het volle “actuele” licht staan in een combinatie met kunst van overleden kunstenaars.

Hout & verf

Mooi en ontroerend zijn de wringende met krijt betekende kleinsculpturen van wijlen Raph Buedts net zoals “De tafel met Oesterschelpen” met twee tafelpoten uit takken.

Raph Buedts die deelnam aan “Chambres d’Amis” (1986) blijft een kunstenaar die in de herinnering zal blijven als iemand die de essentie van het huis, het meubel en het landschap tot plastische essenties wist te herleiden.

De indrukwekkende “Chromatische Fantasie II” van Gentenaar Werner Cuvelier maakt ook indruk omwille van het rigoureus gebruik maken van een gamma verfkleuren van het merk “Daler-Rowney Ltd” geverfd op basis van logische permutaties die een reeks paneeltjes oplevert waarin licht voorafgaat aan de systematiek van de (fabrieks)volgorde van de kleuren.

Het is merkwaardig hoe Werner Cuvelier reeksen blijft uitwerken waarin onderzoek, logica, inventaris en bestaande ordeningsprincipes worden gerespecteerd.

Op deze locatie maakte Paul Gees een wonderbaarlijke ingreep in de traphal. Een elegante balk zit verticaal gemonteerd langsheen de wentelende trap en houdt tal van andere stukken en objecten “hout” samen als een antieke zuil. Paul Gees maakte hier een werk dat de omringende context mee-betrekt in de perceptie van het kunstwerk; kortom weer eens een Paul Gees ten voeten uit …

Nieuwe vloer

Naast zinnelijke kunst en sculpturale ingrepen is op deze locatie ook plaats voor de conceptuele boeken van Erik Nerinckx die op de gerestaureerde en gloednieuwe vloer liggen.

De boeken tonen via detailfoto’s de vloer alvorens die werd afgeschuurd en vernist en in een ander boek met opnames in close-up de glimmende toestand “van alle kanten” waarop de bezoeker nu kan lopen. Het is quasi onzichtbare kunst die doet denken aan de praktijk van kunstenaars zoals Michael Asher en Ger Van Elk.

Kleur en tijd

Heel erg mooi zijn de twee kamers in een statig herenhuis op de Markt in Asse met werk van de fel onderschatte Brusselse Caroline Van Damme die met haar reeks “Zénon” de abstracte schilderkunst opnieuw oplaadt met zin en precisie voor verhoudingen en perfecte kleurvlakken in relatie met het invallend licht op deze locatie.

Zoals steeds neemt Caroline Van Damme onze waarneming niet alleen op de proef maar mee in een gericht kijken om ten slotte vast te stellen dat de kunst geen uitkomst biedt.

Beweging wordt stilgezet in vlakken kleur die afgebakend worden met cilinder-vormige objecten die als denkbeeldig opgerolde stukken papier of muur tegelijk een wisselend spel op de drager veroorzaken tussen licht en schaduw.

Deze schilderkunst die zich ophoudt in de schaduw van Barnett Newman en Ellworth Kelly en die perfect is gesitueerd in twee kamers is en blijft een feest voor oog en geest.

Dialoog

Een ander hoogtepunt is te zien in de mooie kamers van galerie De Ziener waar Walter Swennen zijn werk in een subtiele dialoog brengt met een reeks ongeziene en ronduit schitterende (éénkleurige!) schilderijen van wijlen Philippe Vandenberg.

Deze parel van een presentatie mag en kan een kunstliefhebber niet missen.

De presentatie bewijst nogmaals de veerkracht van de schilderkunst en het inzicht van Walter Swennen die zelf gewone en banale motieven jat uit de wereld en ze tot diep in de verf duwt als traceerbare sporen uit die wereld.

Een bijzondere locatie is de kloosterkapel Walfergem die men betreedt via een trap die leidt naar een enorme gebogen kapelruimte. Hier plaatste Karel De Meester een monumentale gitzwarte balk die de architectuur van de kapel accentueert als één perfecte symmetrische organisatie van ruimte.

“Van Stof tot Asse” presenteert ook middelmatig werk maar werkt als stadsexpo vooral aanstekelijk bij die kunstwerken die een plaatsgevoelige confrontatie (durven) aangaan met de directe omgeving.

De toegang tot “Van Stof tot Asse” is gratis inclusief tekst en uitleg en een mooi verzorgde catalogus biedt naast foto’s van de meeste ingrepen ook een beschouwende tekst van Jan Hoet.

Nog tot 18 september (alleen tijdens het weekend van 14u.30 tot 18u.30) in Asse

www.vanstoftotasse.be

Luk Lambrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content