Van Rompuy: Dehaene ‘beste voorzitter die de Europese Commissie nooit heeft gehad’

Jean-Luc Dehaene en Herman Van Rompuy (CD&V) © BELGA

Jean-Luc Dehaene is de beste voorzitter die de Europese Commissie nooit heeft gehad, zo bracht Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy hulde aan zijn overleden partijgenoot.

“De beste voorzitter die de Europese Commissie nooit heeft gehad.” Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy heeft eer betoond aan Jean-Luc Dehaene, naar aanleiding van de opening van een zaal bij de Europese stichting Madariaga die de naam van de overleden toppoliticus draagt.

In zijn toespraak zei Van Rompuy dat hij veertig jaar geleden al gefascineerd raakte door de intelligentie, politieke kwaliteiten en verbeelding van zijn christendemocratische partijgenoot, die hij nog steeds “de belangrijkste premier sinds Gaston Eyskens” vindt.

Van Rompuy herinnerde zich dat Dehaene in interviews zei dat Van Rompuy de rol van voorzitter van de Europese Raad invulde zoals de Conventie destijds voor ogen had. Dehaene was vicevoorzitter van de Conventie. “Op mijn verjaardag in 2012 sms’te hij me ‘Goed bezig’ en een jaar later, toen ik de Karelsprijs ontving ‘Dubbel en dik verdiend’. Komende van hem maakte me dat trots.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content