Van Ranst: ‘Niet allemaal de winkels bestormen op 11 mei’

© belga

Viroloog Marc Van Ranst is vrij gerust in de eerste fase van de exitstrategie vanaf 4 mei, maar het is volgens hem ‘banger afwachten voor de tweede fase’ vanaf 11 mei, wanneer de winkels opnieuw de deuren mogen openen.

Dat heeft hij vrijdag gezegd bij VTM Nieuws. Hij roept mensen om niet massaal de winkels te bestormen op die elfde mei. ‘Blijf daar gewoon nog even weg’, aldus Van Ranst.

Maandag gaat de eerste fase van de exit uit de coronamaatregelen van start. Dan kunnen de bedrijven opnieuw ruimer aan de slag gaan. Is ons land klaar voor de versoepeling van de coronamaatregelen? ‘Ja en – tussen haakjes – neen’, antwoordde professor Erika Vlieghe, die de exitgroep voorzit, in het VRT-journaal. De cijfers over de epidemie zijn in elk geval positief. ‘De trend over de laatste zeven dagen en het feit dat we nu toch met redelijk rasse schreden echt minder ziekenhuisopnames hebben, vinden we bemoedigend’, aldus Vlieghe.

Maar er zijn ook twee belangrijke voorwaarden waar nog hard aan gewerkt wordt, voegt Vlieghe daar aan toe. ‘Dat is de mogelijkheid om mensen te kunnen testen in de pre-triagecentra. Daar is het bij de huisartsen alle hens aan dek om dat klaar te krijgen. En dan is er ook nog het systeem om de contacten van besmette personen op te sporen.’

Ten slotte hangt ook heel veel af van ons gedrag. ‘We gaan nog een hele tijd onszelf moeten motiveren om afstand te bewaren en om zo weinig mogelijk contacten te hebben’, besluit Erika Vlieghe. Viroloog Marc Van Ranst treedt die boodschap bij. ‘We moeten er blijven op hameren dat dit niet gedaan is en dat afstand houden erg nodig blijft’, zo zei hij bij VTM Nieuws.

De viroloog lijkt zich ook meer zorgen te maken over de tweede fase van de versoepeling, met name het moment waarop op 11 mei alle winkels opnieuw mogen openen. ‘Dat wordt banger afwachten dan de eerste fase’, aldus Van Ranst. ‘We gaan dan echt niet allemaal onmiddellijk de winkels mogen bestormen. Blijf daar gewoon nog even weg’.

Partner Content