Van Grieken lonkt naar rechtse N-VA’ers om regering te vormen

Tom Van Grieken: ' © Belga Image

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verwacht dat rechtse N-VA’ers intern op tafel kloppen om na de volgende verkiezingen een regering te vormen met zijn partij. Hij reageert daarmee op het standpunt van N-VA-voorzitter Bart De Wever, voor wie zo’n coalitie niet realistisch is. ‘Bart De Wever gedraagt zich als een Romeinse keizer die de voeling met zijn onderdanen aan het verliezen is’, zei Van Grieken zondag in VTM NIEUWS.

Van Grieken sprak al eerder de ambitie uit om bij de verkiezingen in 2024 incontournable te worden voor de vorming van de Vlaamse regering. Daarbij kijkt hij richting N-VA, met wie hij na de vorige verkiezingen een tijdlang onderhandelde. Dat was toen een doodgeboren kind. Beide haalden geen meerderheid en konden sowieso niet rekenen op steun van de andere partijen. Vandaar dat Van Grieken hoopt dat Vlaams Belang zo groot wordt dat andere partijen niet om hen heen kunnen. De recente peilingen stemmen hem daarvoor optimistisch. Het zal volgens hem ‘de lakmoesproef’ worden voor N-VA.

N-VA-voorzitter De Wever gaf eerder al aan dat hij zo’n samenwerking niet mogelijk acht. Hij doelde daarbij al op een aantal mensen bij Vlaams Belang die te extreem zijn naar zijn smaak. En ook zondag bleef hij op dat standpunt. Telkens als er zich misschien een opening aandient, komt de extreemrechtse partij met een daad of uitspraak die niet door de beugel kan, liet hij verstaan. ‘Ik zie het niet gebeuren en ik denk dat ze ook niet willen’, luidde het.

‘Je zal altijd een stok vinden om mee te slaan’, reageerde Van Grieken. Hij voert aan dat de Vlaamse kiezer een rechts en Vlaams beleid wil en dat enkel kan krijgen als Vlaamsnationalisten samenwerken. Hij verwacht ook dat rechtse N-VA’ers ‘op tafel slaan en de daad bij het woord voegen’.

Partner Content