Van gele ufo tot roze octopus: ‘Vlaanderen telt veel te veel verkeersmascottes’

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Mobiliteit © BELGA

Vlaanderen telt zoveel verkeersmascottes dat we door de beestenboel het bos niet meer zien, vindt Mobiliteitsminister Ben Weyts.

“We hebben Aya, een gele ufo, Flits, een roze octopus, Saveman, een groene superman, Mama Mie en Kleine Mo, twee kangoeroes, de Guardian Angels, twee engeltjes, Sam de Verkeersslang, Zeppe en Zikki, een zebra en een schildpad, Victor Veilig en Milo de roze duizendpoot. Dat is slechts een selectie van de mascottes die de ronde doen.”

Weyts werd in het parlement ondervraagd door Björn Rzoska (Groen), over het stopzetten van de steun voor Verenigingen voor Verkeersveiligheid. “Hiermee verdwijnt een belangrijke rol”, aldus Rzoska. “VVV zette samen met verenigingen projecten op poten die op het lijf van die verenigingen zijn geschreven.”

Geen besparing

“Vlaanderen telt echt zeer veel actoren die allerhande initiatieven oprichten met boodschappen die alle richtingen uitgaan”, reageerde Weyts. Sommige projecten zijn volgens hem te kleinschalig om voldoende effect te kunnen genereren. “Als we de zichtbaarheid willen vergroten moeten we verschillende doelgroepen onder één noemer samenbrengen en de schaarse middelen zo efficiënt mogelijk besteden.”

De Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde is volgens de minister het ideale orgaan om alle initiatieven te bundelen. “De stichting is specifiek opgericht om een hoofdrol in de informatieverstrekking te spelen.”

Het gaat niet om een besparingsoefenig, verzekerde hij. “We volgen hiermee een internationale evolutie. De landen rondom ons hebben dit allemaal al gedaan, we hinken eigenlijk achterop.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content