Van de zeedijk tot de hele bebouwde kom: Veiligheidsraad maakt weg vrij voor ruime mondmaskerverplichting

Mondmaskers op de Antwerpse Meir op 22 juli 2020. © Belga
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack.be

De Veiligheidsraad verplicht mondmaskers niet overal, maar laat wel veel ruimte voor interpretatie van lokale besturen. De stad Deinze springt alvast in dat juridische gat door ze op te leggen in de hele bebouwde kom.

‘Ik wil vooral preventief werken.’ Jan Vermeulen (CD&V), burgemeester van Deinze, neemt opnieuw een opvallende beslissing in de strijd tegen het coronavirus. Nadat hij eerder werd teruggefloten omdat hij mondmaskers wilde verplichten in winkels, gaat Vermeulen een nieuwe stap nemen. De Oost-Vlaamse burgemeester wil mond-neusbedekking vanaf zaterdag verplichten op straat. Wie er geen draagt, krijgt een boete.

Een algemene mondmaskerverplichting maakte nochtans geen deel uit van de beslissingen van de Veiligheidsraad. Die geldt wel in de horeca en ‘drukke plaatsen’, zoals winkelstraten. Maar lokale besturen mogen zelf beslissen wat een drukke plaats is. Van die juridische bewegingsvrijheid wil Vermeulen gebruik maken.

‘Mijn voorstel is om de bebouwde kom als drukke plaats te beschouwen’, zegt hij. ‘Die is duidelijk afgebakend, iedereen kent dat verkeersbord. Vanaf dat punt riskeer je nu eenmaal om in een drukke situatie terecht te komen.’

Met burgerzin alleen komen we er niet.

Burgemeester van Deinze Jan Vermeulen (CD&V)

De verplichting zou gelden voor mensen ouder dan 12. Uitzonderingen voor sporters lijken logisch. Vermeulen moet evenwel groen licht krijgen van de provinciegouverneur en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, klinkt het binnen de federale regering. Enkel gemeenten waar een uitbraak wordt vastgesteld door de regionale agentschappen kunnen op eigen houtje overgaan tot verstrengingen. Die ernstige epidemiologische situatie is er nu niet in Deinze.

Waarnemend gouverneur Didier Detollenaere van Oost-Vlaanderen laat weten dat hij de uitgebreide mondmaskerplicht in Deinze vrijdag zal toetsen aan het ministerieel besluit.

Speeltijd

Voorlopig staat Deinze alleen met de wens om de mond-neusbedekking in de bebouwde kom in te burgeren. Maar het ziet er wel naar uit dat heel wat burgemeesters gebruik zullen maken van hun interpretatievrijheid om aangepaste maatregelen te treffen.

Zo kondigt Hasselt aan om meerdere straten, het zogenaamde ‘kernwinkelgebied’, te voorzien van een verplichting. Nog in Limburg kondigden Tongeren en Sint-Truiden niet veel later aan het voorbeeld van Hasselt te volgen. In Genk heeft het stadsbestuur vrijdag een overleg gepland over een mogelijke verplichting. ‘We overwegen ook om het in het stadscentrum te verplichten.’

Blankenberge en Nieuwpoort gaan mondmaskers verplichten op de Zeedijk. ‘De speeltijd is over’, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).

Het is vooral aan de gouverneurs om erop toe te zien dat er geen al te grote verschillen of buitensporigheden plaatsvinden. ‘Een straat afsluiten van nummer 1 tot 33 maar niet verder, dat zou maar al te absurd zijn’, aldus een regeringsbron. ‘Maar op de vraag of je veel verschillende regels gaat krijgen per gemeente is het antwoord: ja’, zegt een andere bron.

Burgemeester Vermeulen is alleszins tevreden met de beslissing van de Veiligheidsraad. ‘Er is weer respect voor de burgemeesters’, zegt hij. ‘Met burgerzin alleen komen we er niet. De Vlaming verstaat twee woorden: ja en nee. Hij is bereid die te aanvaarden, maar we moeten voor duidelijkheid zorgen.’

Draaiboek voor lokale uitbraken goedgekeurd

Anders dan de epidemiologische situatie in Deinze, die niet al te ernstig is, heeft de Veiligheidsraad ook het draaiboek goedgekeurd voor lokale uitbraken. Daardoor kunnen burgemeesters ingrijpende handelingen treffen nadat een heropflakkering van het virus officieel is vastgesteld door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

De mogelijke maatregelen gaan van het afsluiten van een woonzorgcentrum, tot het instellen van een avondklok in een heel dorp. Het lokaal bestuur moet wel steeds overleggen met zowel de gouverneur als met het Nationaal Crisiscentrum.

Lees hier meer: Van een plan tegen rellen tot een avondklok: zo kan uw wijk worden afgesloten

Sophie Wilmès (MR) op 23 juli 2020.
Sophie Wilmès (MR) op 23 juli 2020.© Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content