Van Besien: “We zullen vechten voor onze plaats”

© belga

Groen! en Ecolo willen graag deelnemen aan verdere onderhandelingen over een staatshervorming. Dat hebben Groen!-voorzitter Wouter Van Besien en Ecolo-Kamerlid Olivier Deleuze donderdag benadrukt in De Ochtend op Radio 1.

De groene partijen spreken vol lof over de voorstellen die ze de voorbije maanden inbrachten. “Het zou spijtig zijn als onze ontwerpen over het klimaatbeleid, Brussel, de sociale zekerheid en de politieke vernieuwing allemaal van de tafel verdwijnen.”

Ook Deleuze zit liever niet in de oppositie. “We willen de maatschappij zo sterk mogelijk beïnvloeden met onze ideeën”, zegt de voormalige staatssecretaris. “Het zou toch jammer zijn dat de enige politieke familie die constructief samenwerkt, niet zou mogen deelnemen aan de onderhandelingen.”

Deleuze ziet zijn rol alvast groots: “Ja, ik wil gráág minister zijn”, voegt hij er aan toe.

Liberalen

De intrede van de liberalen ziet Van Besien als een sociaal-economische rechttrekking. “Bart De Wever had schrik dat de toekomstige regering te progressief zou zijn.” Volgens de Groen!-voorzitter zal deze zet een constructieve onderhandeling over de staatshervorming eerder bemoeilijken dan vergemakkelijken.

Het valt Van Besien overigens op dat de nota van voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte, die de CD&V en N-VA afschoten, “een spectaculaire comeback aan het maken is”. Reynders baseert zich op het document en ook Premier Leterme loofde de nota in Knack: “We hebben dus een maand tijd verloren”, klinkt het.

Brussel

Dat de uitbreiding van Brussel nu weer in de aandacht staat, noemt Van Besien ‘inhoudsloos spierballengerol’ van de Franstalige partijen.

“Deze rituele dans voor de televisiecamera’s wordt bij elke fase uitgevoerd. Geen enkele Vlaamse partij vraagt een zuivere splitsing van Brussel, dat stond ook zo niet in de nota van (toenmalig koninklijk verduidelijker) Bart De Wever. Het debat gaat niet over de uitbreiding, maar wel over de toekomst van Brussel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content