Valt de regering? De soep wordt nog niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend

Peter De Roover © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

De regering-Michel hangt aan een zijden draadje. Vandaag wordt gestemd over steun aan het migratiepact, maar de meerderheid vraagt extra tijd voor overleg.

‘Ik ga naar de Kamer om een mandaat te vragen’: die woorden van premier Charles Michel leken dinsdagavond het einde van zijn regering aan te kondigen. In de commissie Buitenlandse Zaken stond een stemming gepland over de Belgische steun voor het VN-migratiepact. De premier zou daar zo goed als zeker een meerderheid vinden, maar dan wel zonder N-VA en met steun van de oppositie. N-VA had al eerder aangekondigd dat een wisselmeerderheid op dit punt de val van de regering zou inluiden.

Maar voorlopig komt het nog niet zover. Bij de start van de zitting werd meteen drie kwartier uitstel aangekondigd. MR vroeg extra tijd om een amendement voor te bereiden, een toevoeging aan de resolutie die gestemd moet worden. Dat amendement moet vooral duidelijkheid geven over een interpretatieve nota die ons land zou opstellen om de juridische impact van het migratiepact op onze nationale wetgeving in te perken.

Intussen druppelden de parlementsleden binnen. Alle aandacht ging naar Peter De Roover, fractieleider van N-VA. Die was duidelijk: ‘De premier zal alleen naar Marrakech kunnen gaan om de regering te vertegenwoordigen.’ Maar als de rest van de meerderheid zich vandaag achter de resolutie schaart om het pact te ondersteunen, stapt N-VA niet meteen uit de regering, klonk het ook. ‘We doen voort zolang we normaal kunnen werken. Dat wil zeggen: we doen niets waar we het niet met z’n vieren eens over zijn.’

We gaan er vandaag geen extra u003cemu003ecoucheu003c/emu003e op leggen.

Ook in de entourage van de premier is er weinig animo om vandaag de strijd op de spits te drijven. Er wordt vandaag dan ook geen extra vergadering van het kernkabinet georganiseerd. ‘We gaan er vandaag geen extra couche op leggen.’

De crisis werd nog verder uitgesteld door David Clarinval, fractievoorzitter van de MR, die na drie kwartier nog méér overlegtijd vroeg. ‘De omstandigheden zijn natuurlijk een beetje bijzonder.’ Na gebakkelei tussen meerderheid en oppositie werd besloten de vergadering te starten om 13u30, met de uitdrukkelijke belofte om vandaag nog een stemming te hebben en ook morgen, in de plenaire vergadering, te kunnen stemmen. ‘Dit is uw laatste uitstel,’ benadrukte commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A).

Hendrik Vuye vroeg intussen dat Charles Michel zelf naar de zitting komt. ‘De premier kondigt gisteren aan: ik ga naar de Kamer. Ik zie hem hier niet. Waar is hij? Ik zou willen dat de eerste minister komt uitleggen wat hij exact van de Kamer verwacht.’

Vlaams Belang-kopman Filip Dewinter, die sinds gisteren met grinta de regeringspartners de kast op jaagt, wil dan weer naar de Raad van State stappen als Michel zonder goedkeuring van N-VA naar Marrakech gaat. ‘Als de premier naar Marrakesh trekt zonder de steun van alle meerderheidspartijen handelt de regering illegaal.’ Dat zou immers neerkomen op ‘een staatsgreep’, zegt hij, omdat niet het parlement maar wel de regering hierover moet beslissen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content