Vakbonden voeren op 23 september actie tegen regeringsplannen

© Belga

De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB organiseren op dinsdag 23 september op het Brusselse Muntplein een meeting “tegen blinde besparingen en voor een beleid van sociale rechtvaardigheid”.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie noemden ze de denksporen die op de tafel liggen van de federale onderhandelaars, “onverteerbare gerechten die stante pede naar de keuken zullen worden teruggestuurd”.

De vakbondsmeeting, met naar verwachting een 5.000-tal deelnemers, is een soort van waarschuwing aan de onderhandelaars voor een federale regering. “We willen een duidelijk signaal geven voordat een regering is gevormd”, stelde ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. “Als we dat pas doen wanneer alles als geheel is afgesloten, dan kunnen we niet meer wegen.”

De vermogens ontsnappen

Volgens de bonden zijn de voorliggende denkpistes asociaal. “Er is één constante: de vermogens ontsnappen terwijl de werknemers en de sociaal verzekerden worden gesnapt”, verwoordde ACLVB-topman Jan Vercamst het. “De rekening wordt eenzijdig doorgeschoven naar de gezinnen en de kwetsbaren”, stelde ACV-voorzitter Marc Leemans van zijn kant.

De bonden zijn onder meer tegen een indexsprong en vragen dat de grote vermogens een grotere inspanning zouden leveren.

Wachten op definitieve beslissingen

Coformateur Kris Peeters voelt zich “niet verantwoordelijk voor acties” die de vakbonden nu aankondigen, “terwijl de teksten nog niet afgerond zijn”. Ook MR-onderhandelaar Didier Reynders vroeg “te wachten op de definitieve beslissingen”.

Afgelopen zondag al zei de coformateur te hopen dat alle sociale partners van de gelegenheid gebruikmaken om een rol te spelen bij de sociaal-economische hervormingen die de federale regering wil doorvoeren. “De rol van de sociale partners is daar essentieel in”, zei Peeters toen. Ook sloot hij acties tegen de regeringsplannen niet uit. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content