Vakbonden Ford Genk dagen directie voor de rechter

© Belga

In het eerste gesprek tussen de vakbonden en de directie van Ford Genk hebben die eerste medegedeeld Ford in gebreke te stellen.

In het eerste gesprek tussen vakbonden en de Europese directie van Ford Genk daagden de vakbonden de directie voor de rechter. Volgens de vakbonden is Ford de collectieve arbeidsovereenkomst immers niet nagekomen. Het gesprek dat plaatsvond tussen de vakbonden en de Europese directie van Ford Genk, heeft slechts 20 minuten geduurd. De bonden hebben zich beperkt tot het voorlezen van een tekst. In de tekst wijzen zij Ford op het niet nakomen van zijn verplichtingen die in de CAO zijn vastgelegd, en eisen zij op basis hiervan het herroepen van het voornemen om de fabriek te sluiten.

Tot een gesprek, laat staan onderhandelingen, is het niet gekomen in het stadhuis van Genk. De vertegenwoordigers van de vakbonden hadden een tekst bij die door hun juristen was opgesteld. Het statement van vijf pagina’s werd voorgelezen, waarna de vergadering was afgelopen. “In de tekst staat dat Ford de onderschreven verplichtingen niet is nagekomen”, vertelt Eddie Martens, hoofdafgevaardigde van het ACV bij Ford Genk.

Toekomstcontract

“Er wordt een opsomming gemaakt van de engagementen die Ford is aangegaan, onder meer in het zogenaamde Toekomstcontract. Ook de herbevestiging hiervan, zelfs op papier, geldt als juridisch bewijs om Ford te dwingen de afspraken na te komen. Wij vinden dat er argumenten genoeg zijn om Ford te verplichten af te zien van het voornemen om de fabriek in Genk te sluiten. Wij stellen Ford dan ook in gebreke.”

De bonden was werkgelegenheid tot 2020 beloofd, en de werknemers hadden daarvoor ook 12 procent loon over twee jaar tijd ingeleverd. Toch gaat de fabriek in 2014 dicht en zullen de eerder aan Genk beloofde modellen in Valencia gemaakt worden.

Rohnny Champagne (ABVV): ‘Procedure moet rechten van onze mensen vrijwaren’

Rohnny Champagne van het ABVV noemt de juridische procedure een manier “om de rechten van onze mensen te vrijwaren.” Het overleg willen ze er niet mee uitstellen, aldus Champage op de VRT-radio: “Als ze overleg willen, kunnen ze overleg krijgen.”

De Ford-directie had snel begrepen dat een dialoog niet tot de opties behoorde, en drong niet verder aan. Een nieuwe datum voor overleg is er nog niet. Ondanks aandringen van de vakbonden, aldus De Standaard, was Ford-topman Stephen Odell niet van de partij. De Ford-directie had ook geweigerd om te vergaderen op de site van de Ford-fabriek, uit vrees opgesloten te worden. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content