Uw erfenis is niet geregeld

© istock

Als de enquête iets duidelijk maakt, dan is het wel dat we niet bezig zijn met het regelen van onze erfenis. Zo’n 54 procent is van plan om dat ooit wel eens te doen, maar slechts 28 procent heeft daarvoor al concrete stappen gezet

Niet toevallig zijn het vooral de 65-plussers die nog het meest (38 %) bezig zijn met het regelen van de erfenis. In de leeftijdscategorie tot 35 jaar heeft amper 15 procent zijn erfenis geregeld. Toch is het soms net die jongere generatie die er baat bij heeft om enkele afspraken op papier te zetten. ‘Het is niet altijd nodig om stappen te ondernemen als je getrouwd bent en kinderen hebt. Daarvoor bestaat er een wettelijk vangnet dat alles goed regelt’, zegt notaris Maarten Duytschaever. ‘Maar de jongere generatie trouwt veel minder. Ze kiest ervoor om wettelijk of feitelijk samen te wonen. Voor hen is de wettelijke bescherming veel minder uitgebreid. Die koppels schrikken vaak als ze horen welke risico’s ze lopen.’ Want bij wettelijke samenwoners is alleen het vruchtgebruik van de gezinswoning en de huisraad wettelijk beschermd. Feitelijke samenwoners genieten dan weer helemaal géén bescherming. ‘Ik heb het al meegemaakt dat koppels die al jarenlang feitelijk samenwonen helemaal niets van elkaar erven als één van de partners overlijdt. Dat zijn echte drama’s’, zegt Duytschaever.

Voor samenwonende koppels blijft het testament een van de belangrijkste middelen om enkele cruciale zaken te regelen wanneer een van beide partners sterft. Nochtans heeft amper 18 procent van de ondervraagden in onze enquête al een testament opgesteld. Bij de -35-jarigen is dat nog geen 10 procent. ‘Mensen trouwen steeds minder, en ook het aantal nieuw-samengestelde gezinnen neemt toe. Net daarom zouden meer mensen een testament moeten opstellen’, zegt Duytschaever.

De erfenis regelen is vaak synoniem voor ‘vermijden dat je hoge successierechten moet betalen’. Want de successierechten in ons land vinden de meesten onder ons (82 %) veel te hoog. ‘Veel mensen overschatten hoeveel successierechten ze moeten betalen. Ze horen soms verhalen van mensen die iets erven van een oom of tante en waarbij meer dan de helft van de erfenis naar de staat gaat. En dat klopt ook. Maar voor erfenissen in rechte lijn of tussen echtgenoten en samenwoners liggen de successierechten veel lager’, zegt Duytschaever. Bij hen wordt de schijf tot 50.000 euro belast tegen 3 procent, de schijf tussen 50.000 tot 250.000 tegen 9 procent en de schijf daarboven tegen 27 %.

Partner Content