Unizo verklaart de oorlog aan nep-sollicitanten

Sollicitatie © Thinkstock

Unizo trekt aan de alarmbel over nep-sollicitanten. Dat zijn jobkandidaten die niet geïnteresseerd zijn in een baan, maar alleen opdagen om hun werkloosheidsuitkering niet te verliezen.

Zeven op de tien werkgevers krijgen al eens te maken met nep-sollicanten. Slechts twee op tien bedrijven geven dit ook door aan VDAB, schrijft Het Laatste Nieuws.

‘Geen marginaal probleem’

De zelfstandigenorganisatie ondervroeg zo’n 360 zelfstandigen over hun ervaring met nep-sollicitanten. Zeventig procent van de werkgevers kreeg er al mee te maken. Gemiddeld gaat het om drie nep-sollicitaties per jaar. “Dit kan je geen marginaal probleem meer noemen”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Dergelijke vorm van sociale fraude moet worden aangepakt, want het drijft de kosten van de sociale zekerheid op. Daarnaast ontnemen die nep-sollicitanten andere kandidaten kansen en doen ze werkgevers nutteloos tijd verliezen.”

Sancties

Volgens Unizo komt één op de vijf werklozen openlijk voor zijn nep-sollicitatie uit. “Maar vaak gaan ze subtieler te werk. Ze komen gewoon solliciteren, krijgen daar dan een bewijs van mee, maar geven geen gevolg aan verdere oproepen of komen niet opdagen op verdere selectieproeven.” Unizo roept werkgevers op om dergelijke nepkandidaten aan te geven bij de VDAB, zodat er sancties kunnen worden getroffen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content