Universiteit van Cambridge: ‘Uplace zorgt voor 3.249 nieuwe jobs’

Het toekomstige winkelcentrum Uplace © BELGA

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Cambridge zal de komst van het winkelcentrum Uplace in Machelen voor 3.249 nieuwe permanente jobs zorgen. Bovendien zullen er tijdens de twee jaar durende bouwfase 5.627 personen tewerkgesteld worden.

Dat concluderen de onderzoekers in een bericht op de website van Uplace.

Nick Mansley, Executive Director van het Cambridge Real Estate Research Centre dat de studie uitvoerde, zegt in het bericht op de Uplace-webite dat het om de creatie van nieuwe jobs gaat. “Door de sterke bevolkingstoename in de regio en de groei in consumentenbesteding zal de vraag naar winkel- en ontspanningsaanbod in de omliggende steden en gemeenten de komende jaren blijven stijgen, wat dus resulteert in de effectieve creatie van nieuwe jobs”, stelt hij.

De Machelse burgemeester Jean-Pierre De Groef reageert, eveneens op de website van het vastgoedproject, tevreden en verwijst hierbij naar het feit dat de regio Halle-Vilvoorde momenteel bijna 19.000 werklozen telt, een stijging met 17 procent in vergelijking met 2011. Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw juicht op zijn beurt de impuls voor de bouwsector toe, nu er de afgelopen jaren duizenden bouwjobs verloren gingen.

Kritiek

Volgens de Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde ontkracht het onderzoek de kritiek dat Uplace elders jobs wegneemt. “De studie stelt immers dat de bevolking, zeker in onze regio, de komende jaren sterk zal groeien, wat de vraag naar winkel- en ontspanningsaanbod in de omliggende steden en gemeenten de komende jaren omhoog zal blijven stuwen. Hierdoor zullen er geen jobs verloren gaan maar nieuwe bijkomen”, meent directeur Paul Hegge.

Na de opening van Uplace zou er volgens de onderzoekers jaarlijks 170 miljoen euro aan fiscale en parafiscale inkomsten terugvloeien naar de overheid. De hele bouwfase zou de staat 223 miljoen euro opleveren.

Deadline

Het blijft evenwel nog wachten op een definitief groen licht voor de ruimtelijke plannen voor het winkelcomplex Uplace in Machelen. De Vlaamse regering heeft zich vrijdag over het dossier gebogen, maar nam nog geen finale beslissing.

De termijn voor de definitieve vastlegging van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB) – met daarin de Uplace-plannen – wordt met zestig dagen verlengd. De nieuwe deadline komt zo op 13 januari te liggen.

De Vlaamse regering gaf eerder dit jaar een voorlopig akkoord over de ruimtelijke plannen rond Uplace en sloot ook een vernieuwd brownfieldconvenant met de projectontwikkelaar. In de voorlopige plannen was afgesproken dat de oppervlakte voor kleinhandel in het hele betrokken gebied met een derde zou verminderen om zo tegemoet te komen aan de problemen rond mobiliteit en leefkwaliteit. Aan de oppervlakte voor Uplace zelf wordt echter niet geraakt. Zo blijft er voor Uplace bijvoorbeeld 55.000 vierkante meter voor retail.

Discussie

Na jaren van inhoudelijke discussies zit de regering nog steeds niet op één lijn. Zo zijn er tijdens het openbaar onderzoek verschillende bezwaarschriften ingediend tegen de voorlopige plannen. Blijkbaar verschillen de regeringspartijen van mening over de reactie op die bezwaren. Zo zouden vooral CD&V en Open Vld willen bekijken in hoeverre er tegemoet kan gekomen worden aan bepaalde bezwaren en zou met name N-VA de voorlopige plannen zoveel als mogelijk willen uitvoeren. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content