Uniform militairen en douanebeambten afgeraden wegens terreurdreiging

© Belga

Militairen en douanebeambten wordt in Nederland afgeraden in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Het land vreest terreuraanslagen door de deelname aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat in Irak. Belgische militairen kregen hetzelfde advies.

De inzet van Nederlandse F-16’s in Irak zorgt voor een verhoogde terreurdreiging in het land. Ook in België vreest men terreuraanslagen door de deelname aan de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak.

Geen dreiging douaniers

Daarom adviseerde het Nederlandse ministerie van Defensie militairen om niet meer in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Militairen in België kregen hetzelfde advies.

Maar nu wordt Nederlandse douanebeambten ook gevraagd niet langer in uniform te reizen. Er is geen concrete dreiging tegen douaniers, maar het verschil tussen de uniformen is niet altijd even duidelijk. Het ministerie van Financiën dat verantwoordelijk is voor de douane, heeft het advies om ‘in burger’ over straat te gaan, bevestigd.

De militaire vakbond VBM verwelkomde het besluit van Defensie. ‘Ik denk dat het ministerie de conclusie getrokken heeft, dat er risico’s zijn’, zegt voorzitter Jean Debie op de website van Elsevier.

‘Zichtbare veiligheidscontrole’

Maar het nieuws werd niet overal even goed onthaald. PVV-leider Geert Wilders uitte de kritiek, dat als stations ’te onveilig worden geacht om een militair uniform te dragen’, het leger daar net moet worden ingezet. ‘Ik wil dat de politie en het leger zichtbare controle hebben over de veiligheid’, klonk het.

Aan de andere kant meent terrorisme-expert Bibi van Ginkel van het Instituut Clingendael op de nieuwssite, dat het belangrijk is dat het gewone leven doorgaat. ‘Een teveel aan maatregelen kan de balans in de samenleving verstoren. Dat geldt ook voor militairen en politie die opeens zichtbaar aanwezig zijn’, aldus van Ginkel.

‘Gezond verstand’

Subtielere maatregelen zijn volgens Van Ginkel beter en hebben een minder ontwrichtende werking. Ze wijst daarbij naar het advies voor douaniers en militairen om niet in uniform te reizen. Het belangrijkste blijft dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt. (Elsevier/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content