Undercoverbeelden klagen behandeling van kuikens aan, Weyts stuurt inspectie

Beelden van Animal Rights tonen hoe kuikentjes geselecteerd en gekweekt worden © Belga

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft nieuwe undercoverbeelden verspreid waarin dierenleed bij ongeschikte kuikens in kippenkwekerijen wordt aangeklaagd. Bevoegd minister Ben Weyts heeft intussen de inspectie gestuurd naar de bewuste kwekerij.

In de beelden is onder meer te zien hoe de kuikens in een Tieltse broeierij meteen gekeurd worden wanneer ze uit het ei komen. Van sommige kuikens die ongeschikt worden geacht, omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn of afwijkingen vertonen, wordt de nek gebroken. Andere kuikens worden dan weer verdronken in een emmer water of belanden levend in een afvalcontainer. De beelden zijn genomen met een verborgen camera.

De kuikens zijn bestemd voor verkoop aan vleeskuikenhouderijen waar ze opgefokt worden voor de slacht. Animal Rights maakte ook beelden in twee van die vleeskuikenhouderijen, in West-Vlaanderen en in de provincie Antwerpen. Daarop is te zien dat de kuikens in amper zes weken tijd vetgemest worden voor de slacht. ‘De kippen kunnen amper op hun poten staan en hebben de grootste moeite om te lopen. Ze lijden stress omdat natuurlijk kippengedrag zoals scharrelen en stofbaden, of het realiseren van een pikorde, onmogelijk is’, zegt Nadine Lucas, de voorzitter van Animal Rights.

De organisatie heeft op haar website een petitie opgestart waarin de Vlaamse overheid opgeroepen wordt te stoppen met het promoten van vlees en zuivelproducten.

Animal Rights had in maart nog undercoverbeelden gepubliceerd over het misbruik in een varkensslachthuis in Tielt. Dat leidde toen tot een tijdelijke sluiting van het slachthuis.

Weyts stuurt inspectie: ‘Nog lange weg af te leggen’

Undercoverbeelden klagen behandeling van kuikens aan, Weyts stuurt inspectie
© Belga

‘Ik besef dat het gaat om een eigen selectie van beelden, maar de getoonde weerzinwekkende praktijken tonen aan dat we na de slachthuissector ook de kippensector op de korrel mogen nemen’, zegt Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in een reactie. ‘Het gooien met dieren, kuikens systematisch de nek breken of verdrinken, is onduldbaar. Het toont nogmaals aan dat we inzake dierenwelzijn in Vlaanderen nog een lange weg te gaan hebben, willen we ons land beschaafd noemen.’

De minister laat weten dat hij de inspectiedienst stuurt naar het betrokken bedrijf in Tielt. Animal Rights maakte ook beelden in twee vleeskuikenhouderijen, in West-Vlaanderen en in de provincie Antwerpen. ‘Zodra we meer gegevens hebben over het opfokbedrijf in kwestie, mag men zich ook daar verwachten aan een blitzbezoek’, zegt Weyts, die nog laat weten dat er vanaf 1 juli er een verdubbeling komt van het inspectieteam Dierenwelzijn. Dat komt als geroepen, aldus de minister

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content