Uitwisselingsstudenten worden steeds jonger

© .

Vroeger waren uitwisselingsprogramma’s vooral weggelegd voor scholieren die net hun middelbaar hadden afgemaakt en hun laatste jaar nog een keertje wilden overdoen in het buitenland. Nu kiezen veel meer scholieren tijdens hun middelbare studies voor een buitenlandse ervaring. De gemiddelde leeftijd zakt, dus.

Waarom er steeds minder uitwisselingsstudenten van 18 jaar of ouder zijn, heeft een aantal redenen. Eén daarvan is dat scholen in het buitenland steeds vaker jongeren weigeren die hun middelbaar al hebben afgemaakt. Die jongeren hebben namelijk weinig meer te winnen met goede schoolresultaten.

Snelle integratie

“Bovendien is een uitwisseling tijdens de middelbare school vaak voordeliger, het bevordert de integratie en is gemakkelijker om nadien terug in te pikken op school hier”, aldus Sarah Buelinckx van organisatie WEP. “In vergelijking met vorig jaar kiezen dubbel zo veel jongeren voor een schoolprogramma in het buitenland tijdens hun middelbare studies.”

Favoriete bestemmingen

De meeste Vlaamse jongeren hebben nog steeds een voorkeur voor een Engelstalig land. Meer dan 75 procent kiest voor de Verenigde Staten, Australië, Canada en Groot-Brittannië. Toch blijven ook Frankrijk en Wallonië geliefde bestemmingen, gevolgd door Italië, Brazilië, Argentinië en zelfs Japan.

(De Zondag / SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content