Twintigers en dertigers vrezen het ergste

© Corbis

Belgische twintigers en dertigers hebben een somber wereldbeeld. Hun eigen persoonlijke toekomst zien ze wel optimistisch in.

Uit een rondvraag van socioloog Mark Elchardus bij 2.000 Vlaamse, Waalse en Brusselse 25- tot 35-jarigen blijkt dat de Belgische twintigers en dertigers de toekomst zwart inzien en dat ze het ergste vrezen, zo staat te lezen in Knack. Op ecologisch, economische en religieus vlak zijn de jongeren pessimistisch gestemd.

Op ecologisch vlak vreest 92,1 pct van de ondervraagden dat er meer rampen zullen zijn door de opwarming van de aarde.

Ook economisch gaat het voor de twintigers en dertigers de verkeerde kant uit: 84,8 pct vreest dat het openstellen van de grenzen de eigen werkkrachten bedreigt. In dit verband ziet 90,9 pct de pensioenen dalen, terwijl 82,8 pct de rijken rijker ziet worden en de armen armer.

Media

Jongvolwassenen vrezen tot slot ook migratie, met godsdienstoorlogen tot gevolg. “De jeugd vreest nieuwe godsdienstoorlogen door een gebrekkige integratie”, zegt Elchardus. 68,8 pct ziet dan ook het aantal slachtoffers van terrorisme toenemen.

Het sombere wereldbeeld staat in contrast met de persoonlijke toekomst. “De huidige generatie van 25- en 35-plussers heeft het sociaaleconomisch minstens even goed als hun ouders en ziet, geheel gewettigd trouwens, hun persoonlijke toekomst erg optimistisch in”, besluit Elchardus.

Deze contrasterende toekomstvisies zijn te wijten aan de berichtgeving in de media, geeft de socioloog nog mee. (Belga/TE)

Lees het volledige dossier Wat verwachten 25-35-jarigen van het leven? deze week in Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content