Tweede ex-speurder verhoord in Bende-dossier

De overval op de Delhaize in Overrijse op 27 september 1987. © Belga

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel is dinsdag opnieuw een ex-speurder verhoord. De man werd niet opgepakt, laat het federaal parket weten.

Het gaat om François A., een ex-lid van de BOB uit Halle, die aan Philippe V. het pv overmaakte op basis waarvan opnieuw zou gezocht zijn in het kanaal van Ronquières.

Vorige week werd de voormalige speurder van de Delta-cel Philippe V. aangehouden door de onderzoeksrechter in Charleroi. Philippe V. wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een mogelijke manipulatie van het onderzoek rond de vondsten in het kanaal van Ronquières in november 1986. De verdachte ‘zou minstens bepaalde, mogelijks cruciale, informatie achtergehouden hebben’, stelde het federaal parket.

In de zwaaikom in Ronquières werden op 6 november 1986 zakken ontdekt met bewijsmateriaal dat de feiten van de Bende van Nijvel aan elkaar linkt. De vondst werd gedaan door de Delta-cel onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch, nadat Waalse speurders bij een eerdere speuractie een jaar ervoor niets hadden gevonden.

Er werden in 1986 een kogelwerend vest, een pistool dat van een politieagent werd gestolen en munitie aangetroffen. Maar een onderzoek van deze bewijsstukken, door de onderzoeksrechter gevraagd in 2009, toonde aan dat de gevonden voorwerpen, die nog in goede staat waren, pas kort voor de vondst in het water waren gegooid.

Het federaal parket stelt dat de zakken ‘niet langer dan 24 of 48 uur’ in het water lagen. Philippe V. verklaarde in 1997 in het parlement aan De Tweede Bendecommissie dat hij een aantal pv’s herbekeken had, waaruit bleek dat de zwaaikom de eerste keer op een amateuristische manier doorzocht werd. De huidige speurders onderzoeken of V. een tipgever had, die mogelijk meer weet over de Bende van Nijvel, en dat jarenlang verborgen hield. V. stelde dat hij het bewuste proces-verbaal kreeg van François A. Die ontkende eerst dat hij het pv overmaakte, maar gaf dat later wel toe tijdens een confrontatie.

De speurders willen klaarheid krijgen of A. de man was met de informant, en of hij mogelijk V. gebruikte om opnieuw te laten duiken.

Partner Content