Als het klopt dat Johan Vande Lanotte niet erg rustig meer slaapt sinds de koning hem een maand geleden op pad stuurde, dan zal hij zondagnacht wel helemaal geen oog hebben dichtgedaan. Want uit het eerste televisiedebat dat de Vlaamse partijkopstukken sinds de federale verkiezingen van juni aangingen, bleek niet meteen dat ze ondertussen meer begrip voor elkaars standpunten kunnen opbrengen. Integendeel.

Eerst hadden ze met z'n allen gekeken naar De Grote Ivan De Vadder Show, waarin academici hun licht lieten schijnen over de haalbaarheid van de splitsing van België. Plan B dus. Conclusie: het kan wel, maar de onderhandelingen over de boedelscheiding zouden aartsmoeilijk zijn en ontzettend lang aanslepen. Niets nieuws onder de zon.

Veel interessanter was de politieke discussie die daarop volgde. Niet zozeer vanwege wat er werd gezegd maar vooral vanwege de manier waarop de deelnemers op geregelde tijdstippen met hun ogen rolden, hun schouders ophaalden of van elkaar wegkeken. De vertegenwoordigers van de partijen die nu al vijf maanden over de vorming van een nieuwe regering onderhandelen dan toch, want de anderen leken zich zondagavond kostelijk te amuseren. Hoe bitser de opmerkingen die heen en weer vlogen tussen N-VA'er Jan Jambon en SP.A-voorzitster Caroline Gennez, hoe frequenter het subtiele (Alexander De Croo) of genoeglijke (Gerolf Annemans) gegrijns aan de overkant van de tafel. 'We moeten dringend af van dat hele calimeroverhaal', sneerde Gennez in de richting van de N-VA. 'U hebt niet het monopolie op probleemoplossend denken', brieste Jambon. Nee, dat die Antwerpse brug van de N-VA dan toch een tunnel mocht worden, heeft de Vlaams-nationalisten en de socialisten niet nader tot elkaar gebracht. En Wouter Beke maar zalven en bemiddelen. Dat Plan B zo moeilijk was dat ze beter aan Plan A verder kunnen werken, opperde hij verscheidene keren.

Dat Jan Jambon mocht aanschuiven, betekende natuurlijk dat Bart De Wever zich niet aan het debat had willen wagen. Ondertussen weet die ook wel dat elke zin die hij uitspreekt uitgebreid tegen het licht wordt gehouden en vervolgens het halve land de gordijnen in jaagt. Alleen is de N-VA-voorzitter niet zo heel erg goed in zwijgen, en dus maakte hij maandagochtend zijn opwachting in De ochtend op Radio 1, om alsnog zijn mening over de uitzending te geven. 'Verkiezingen zijn het enige echte Plan B', liet hij zich daar ontvallen. Waarna niemand zich nog verdiepte in wat er de avond ervoor allemaal in de VRT-studio was beweerd.

Johan Vande Lanotte kan dus maar beter zéér goed uitgeslapen zijn als hij de komende dagen de zeven onderhandelende partijen samenroept. Want na het vaak bittere televisiedebat lijken dergelijke onderhandelingen hoogstens nog een mediagenieke vorm van bezigheidstherapie. En dan zaten de Franstaligen zondagavond nog niet eens aan dezelfde tafel.

Ann Peuteman

Als het klopt dat Johan Vande Lanotte niet erg rustig meer slaapt sinds de koning hem een maand geleden op pad stuurde, dan zal hij zondagnacht wel helemaal geen oog hebben dichtgedaan. Want uit het eerste televisiedebat dat de Vlaamse partijkopstukken sinds de federale verkiezingen van juni aangingen, bleek niet meteen dat ze ondertussen meer begrip voor elkaars standpunten kunnen opbrengen. Integendeel. Eerst hadden ze met z'n allen gekeken naar De Grote Ivan De Vadder Show, waarin academici hun licht lieten schijnen over de haalbaarheid van de splitsing van België. Plan B dus. Conclusie: het kan wel, maar de onderhandelingen over de boedelscheiding zouden aartsmoeilijk zijn en ontzettend lang aanslepen. Niets nieuws onder de zon. Veel interessanter was de politieke discussie die daarop volgde. Niet zozeer vanwege wat er werd gezegd maar vooral vanwege de manier waarop de deelnemers op geregelde tijdstippen met hun ogen rolden, hun schouders ophaalden of van elkaar wegkeken. De vertegenwoordigers van de partijen die nu al vijf maanden over de vorming van een nieuwe regering onderhandelen dan toch, want de anderen leken zich zondagavond kostelijk te amuseren. Hoe bitser de opmerkingen die heen en weer vlogen tussen N-VA'er Jan Jambon en SP.A-voorzitster Caroline Gennez, hoe frequenter het subtiele (Alexander De Croo) of genoeglijke (Gerolf Annemans) gegrijns aan de overkant van de tafel. 'We moeten dringend af van dat hele calimeroverhaal', sneerde Gennez in de richting van de N-VA. 'U hebt niet het monopolie op probleemoplossend denken', brieste Jambon. Nee, dat die Antwerpse brug van de N-VA dan toch een tunnel mocht worden, heeft de Vlaams-nationalisten en de socialisten niet nader tot elkaar gebracht. En Wouter Beke maar zalven en bemiddelen. Dat Plan B zo moeilijk was dat ze beter aan Plan A verder kunnen werken, opperde hij verscheidene keren. Dat Jan Jambon mocht aanschuiven, betekende natuurlijk dat Bart De Wever zich niet aan het debat had willen wagen. Ondertussen weet die ook wel dat elke zin die hij uitspreekt uitgebreid tegen het licht wordt gehouden en vervolgens het halve land de gordijnen in jaagt. Alleen is de N-VA-voorzitter niet zo heel erg goed in zwijgen, en dus maakte hij maandagochtend zijn opwachting in De ochtend op Radio 1, om alsnog zijn mening over de uitzending te geven. 'Verkiezingen zijn het enige echte Plan B', liet hij zich daar ontvallen. Waarna niemand zich nog verdiepte in wat er de avond ervoor allemaal in de VRT-studio was beweerd. Johan Vande Lanotte kan dus maar beter zéér goed uitgeslapen zijn als hij de komende dagen de zeven onderhandelende partijen samenroept. Want na het vaak bittere televisiedebat lijken dergelijke onderhandelingen hoogstens nog een mediagenieke vorm van bezigheidstherapie. En dan zaten de Franstaligen zondagavond nog niet eens aan dezelfde tafel. Ann Peuteman