Turteltaks wordt Turtelboom fataal, ‘Tommelein naar Vlaamse regering’

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). © BELGA

Vlaams minister Annemie Turtelboom (Open VLD) neemt ontslag uit de Vlaamse regering. Bart Tommelein verlaat de federale regering om haar ministerpost over te nemen. Dat melden verschillende media waaronder VRT en De Standaard, maar werd nog niet officieel bevestigd. De partij geeft later op de avond een persconferentie.

Annemie Turtelboom vertrekt uit de Vlaamse regering ten gevolge van de zogenaamde Turteltaks. De kwestie was dermate gepersonaliseerd, aldus Turtelboom op een persconferentie, dat het beter was op te stappen. ‘In het belang van de partij.’ Bart Tommelein, federaal staatssecretaris, vervangt haar.

“Bij mijn aantreden heb ik een enorme schuldenberg aangetroffen door de groenestroomcertificaten. Vriend en vijand zijn het erover eens dat noch ik noch mijn partij aan de grond liggen van die schuldenberg.” Turtelboom las haar verklaring voor een doek waarop stond ‘C’est le courage qui compte‘.

“De discussie is dusdanig gepersonaliseerd dat ik in het belang van mijn partij besloten heb de fakkel door te geven”. “Ik doe dat ook omdat in de komende dagen een belangrijke beslissing genomen zal moeten worden rond de energiecentrale van Gent, die een impact zal hebben op de energieheffing.”

Turtelboom zal opnieuw gaan zetelen in het federaal parlement.

Ze besloot haar mededeling filosofisch:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zegt de keuze van Turtelboom te respecteren. ‘Ik dank Annemie voor haar inzet voor de partij en haar werk als minister. Ze was de afgelopen 8 jaar een vaste waarde in de verschillende regeringen.’

Rutten roept nu ‘onmiddellijk het uitgebreid partijbestuur bijeen’ en zal daarna over haar opvolging communiceren.

Bart Tommelein volgt Turtelboom op

Ondertussen stellen verschillende bronnen dat Turtelboom opgevolgd wordt door Bart Tommelein. De West-Vlaming is momenteel nog staatssecretaris in de federale regering.

Van Tommelein is geweten dat hij bij de verdeling van de ministerposten voor de Vlaamse regering net uit de boot is gevallen. Hij staat bovendien dicht bij voorzitter Gwendolyn Rutten. Als staatssecretaris in de federale regering had hij een zeer zichtbare functie, en maakte hij een goede indruk.

Tommelein wordt op zijn beurt opgevolgd door Philippe De Backer. Voor de verdeling van de posten moet met verschillende evenwichten en gevoeligheden rekening worden gehouden. ‘Het was te verwachten dat de regering zou kijken naar iemand uit de provincie Antwerpen’, analyseert politicoloog Nicolas Bouteca. De Backer komt uit de provincie Antwerpen, maar is niet echt een bekend gezicht.

De Backer wordt in het Europees Parlement opgevogld door Lieve Wierinck, zij is voorzitter van Open VLD Vrouwen.

Met de overstap van Tommelein is meteen ook een West-Vlaams probleem binnen Open VLD van de baan’, denkt Bouteca. ‘Van Vincent Van Quickenborne is geweten dat hij meer van het federale niveau houdt, door de verschuiving zou Van Quickenborne de federale lijst kunnen trekken, zonder naar het Vlaams niveau te moeten uitwijken.’

Liberaal zwaargewicht

Vlaams minister voor Energie, Annemie Turtelboom (Open VLD) was het liberale zwaargewicht in de regering-Bourgeois. Zij lag de laatste maanden geregeld onder vuur. De energieheffing die ze invoerde, de zogenaamde Turteltaks, bleef haar achtervolgen.

‘Ik werd niet fair behandeld’, zei ze daarover twee weken geleden in een interview met De Zondag. ‘Iedereen wist dat de oversubsidiëring voor een gigantische schuldenberg zorgde. Wat kon ik doen? Om de hete brij heen lopen?’ Turtelboom benadrukt dat ze liever de problemen aanpakt dan ze uit de weg te gaan.

In de steek gelaten

In het interview beaamt de minister dat ze zich in de steek gelaten voelt door de coalitiepartners. ‘Toch naar de buitenwereld toe. Intern zijn ze altijd correct gebleven, maar extern heb ik de kastanjes uit het vuur mogen halen. Nochtans zijn zij mede verantwoordelijk voor de contacten die toen werden afgesloten. Want Open VLD zat toen in de oppositie.’

Fouten heeft minister Turtelboom naar eigen zeggen nooit gemaakt. ‘Ik heb fouten opgelost. Ik zou het als liberaal ondraaglijk vinden mocht ik deze schuldenberg niet aangepakt hebben.’

Al geeft ze toe dat de Turteltaks een onrechtvaardig kantje heeft, namelijk dat mensen die nooit voordeel hebben gehaald uit de subsidie, nu toch mee moeten betalen voor de put. ‘Maar het kon niet anders. Als je enkel mensen zou aanspreken die zonnepanelen hebben, kan je een put van 9,2 miljard niet dempen.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Annemie Turtelboom is de derde ministe die opstapt in een maand tijd.

Vorige week stapte Jacqueline Galant (MR) op als federaal minister van Mobiliteit. En ook de Franse gemeenschap zag een vrouwelijke minister vertrekken met Joëlle Milquet (CDH).

Volg hier LIVE de persconferentie van Open Vld:

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content