Turteltaks kost kmo’s 1.300 euro per jaar

Annemie Turtelboom (Open VLD) © BELGA

De elektriciteitsfactuur van kmo’s stijgt in een jaar met 1.900 euro, waarvan 1.300 euro door de Turteltaks. Dat blijkt uit een studie van energieregulator VREG. “Verwerpelijk”, reageert ondernemersorganisatie Unizo in de krant.

Vanaf 1 maart betaalt een Vlaams gezin 100 euro extra per jaar door de Turteltaks. Dat is een Vlaamse heffing op elektriciteit, vernoemd naar energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld), die de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten moet wegwerken.

De heffing veroorzaakte al heel wat commotie omdat ze vooral kleine verbruikers, en dus gewone gezinnen en alleenstaanden, treft. Maar blijkbaar worden ook kleine ondernemingen zwaar getroffen, zo bericht de Morgen. Uit een berekening van de Vlaamse energieregulator VREG blijkt dat een gemiddelde kmo zijn factuur tussen januari 2015 en maart 2016 ziet toenemen met 1.900 euro per jaar, waarvan 1.300 euro door de Turteltaks.

“De bijdrage van een kmo wordt verhoogd van 3 euro per jaar naar 1.300 euro per jaar”, schrijft de VREG. Hoe groter het verbruik, hoe groter de stijging. Ook oppositiepartij Groen reageert kritisch. “Een liberale minister laat ondernemers in de steek”, zegt voorzitter Meyrem Almaci in de krant. PVDA-voorzitter Peter Mertens noemt de Turteltaks ‘onwettig’ en plant een proces. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content