Trump onderneemt gerechtelijke stappen tegen Facebook, Twitter, Google en hun bazen

Donald Trump opperde snel dat in Arizona massale kiesfraude had plaatsgevonden en dat de staat hem 'ontnomen' was. © iStock

De gewezen Amerikaanse president Donald Trump spant een rechtszaak aan tegen technologiereuzen Facebook, Twitter, Google en de bazen van die bedrijven. Trump eist dat zijn accounts snel worden hersteld, zei hij woensdag.

‘Vandaag, aan de zijde van America First Policy Institute, dien ik als hoofdvertegenwoordiger een grote collectieve rechtszaak in tegen techreuzen Facebook, Google en Twitter en hun bazen Mark Zuckerberg, Sundar Pichai en Jack Dorsey’, kondigde Trump aan in zijn golfclub in Bedminster. Bij collectieve rechtszaken wordt namens een grotere groep actie ondernomen.

De drie bazen ‘voeren een illegale, ongrondwettelijke censuur’, zei hij tijdens een officiële toespraak. Toeschouwers onthaalden zijn aankondiging op applaus.

Trump ligt al lange tijd overhoop met Facebook en Twitter over vrijheid van meningsuiting en censuur. De oud-president is door Twitter helemaal verbannen. Facebook heeft hem voor twee jaar verwijderd. Dat gebeurde na de gewelddadige aanval op het Capitool op 6 januari door aanhangers van Trump. Hij was toen nog president. Op Twitter had Trump bijna 89 miljoen volgers, wat voor hem het belangrijkste communicatieplatform was.

Op Facebook had hij 35 miljoen volgers en op Instagram 24 miljoen. Het videoplatform van Google, YouTube, wil Trump pas opnieuw toelaten als het platform geen risico meer ziet voor de publieke veiligheid. Daarvoor noemde YouTube echter geen tijdsbestek. ‘We vragen aan de federale rechtbank van het zuidelijke district van Florida om een onmiddellijk einde te bevelen aan de illegale en schandelijke censuur van socialenetwerkgroepen tegen Amerikanen’, zei hij.

‘We eisen (…) het einde van de gedwongen stilte.’ ‘Er is geen beter bewijs dat de Big Tech buiten controle is dan het feit dat ze de zittende president van de Verenigde Staten hebben verboden’ op hun platformen, klonk het nog. ‘Als ze dat met mij kunnen doen, kunnen ze dat met iedereen. En dat is exact wat ze doen’, zei hij, waarna hij andere mensen met een verbod op de netwerken aan het woord liet. Trump verwacht de juridische strijd te zullen winnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content