De voornamelijk Franstalige bond, die naar eigen zeggen een vierde van de 3.800 treinbestuurders bij de NMBS vertegenwoordigt, eist onder meer een herziening van de loonschalen en het premiesysteem van de bestuurders.

Belga
© Belga

De vakbond klaagt het "horen, zien en zwijgen"-beleid van de directies aan, die volgens hem alleen maar zegt dat er geen budget is,"terwijl ze elders enorme sommen uitgeeft aan onbenulligheden" en die alleen maar wil praten met de twee erkende vakbonden bij het spoor."De directies van HR-Rail en NMBS Transport negeren volledig de eisen van de treinbestuurders en met name die van de ASTB", klinkt het.

Concreet roept ASTB op tot een werkonderbeking van woensdag 27 mei om 22 uur tot vrijdag 29 mei om 3 uur 's ochtends. De vakbond dreigde er eerder al mee elke maand een stakingsaanzegging in te dienen.

Onredelijke eisen

De NMBS veroordeelt da actie. Volgens de spoorwegmaatschappij stelt de bond onredelijke eisen inzake premies en loonbarema's, die het bedrijf 15 miljoen euro per jaar zouden kosten, "en dat in een context van besparingen". De NMBS benadrukt dat ze "het totaalbeeld moet bekijken en in het sociaal overleg met alle personeelcategorieën rekening moet houden". Ze roept de treinbestuurders ook op om "niet in te gaan op de oproep om actie te voeren maar de verdere besprekingen over een globaal sociaal akkoord een kans te geven en te denken aan de reizigers".

Wat het treinverkeer betreft tijdens de staking zegt de NMSB dat de gevolgen moeilijk te voorspellen zijn, maar dat zware verstoringen "niet uit te sluiten zijn". (Belga/TE)

De voornamelijk Franstalige bond, die naar eigen zeggen een vierde van de 3.800 treinbestuurders bij de NMBS vertegenwoordigt, eist onder meer een herziening van de loonschalen en het premiesysteem van de bestuurders.De vakbond klaagt het "horen, zien en zwijgen"-beleid van de directies aan, die volgens hem alleen maar zegt dat er geen budget is,"terwijl ze elders enorme sommen uitgeeft aan onbenulligheden" en die alleen maar wil praten met de twee erkende vakbonden bij het spoor."De directies van HR-Rail en NMBS Transport negeren volledig de eisen van de treinbestuurders en met name die van de ASTB", klinkt het. Concreet roept ASTB op tot een werkonderbeking van woensdag 27 mei om 22 uur tot vrijdag 29 mei om 3 uur 's ochtends. De vakbond dreigde er eerder al mee elke maand een stakingsaanzegging in te dienen. De NMBS veroordeelt da actie. Volgens de spoorwegmaatschappij stelt de bond onredelijke eisen inzake premies en loonbarema's, die het bedrijf 15 miljoen euro per jaar zouden kosten, "en dat in een context van besparingen". De NMBS benadrukt dat ze "het totaalbeeld moet bekijken en in het sociaal overleg met alle personeelcategorieën rekening moet houden". Ze roept de treinbestuurders ook op om "niet in te gaan op de oproep om actie te voeren maar de verdere besprekingen over een globaal sociaal akkoord een kans te geven en te denken aan de reizigers". Wat het treinverkeer betreft tijdens de staking zegt de NMSB dat de gevolgen moeilijk te voorspellen zijn, maar dat zware verstoringen "niet uit te sluiten zijn". (Belga/TE)