Topman Staatsveiligheid waarschuwt voor mogelijk extreemrechts geweld

Jaak Raes © Belga

In een universitaire lezing heeft Jaak Raes, de topman van Staatsveiligheid, herhaald dat nieuwe aanslagen in België mogelijk blijven. Tegelijkertijd waarschuwde hij ook voor eventueel gewelddadige reacties van extreemrechts. “Daar mogen we evenmin blind voor blijven”, zei hij.

“Daesh (IS, red.) is iets wat ons wakker houdt. Op langere termijn mogen we ons misschien wel verwachten aan nog meer aanslagen. Dat is een weinig rooskleurige versie, ik geef het toe”, zei Jaak Raes tegen Antwerpse studenten van de opleiding Veiligheidswetenschappen.

Tegelijkertijd waarschuwde hij voor mogelijke tegenreacties. “Een nieuwe polarisering kan op komst zijn. Denk aan de marsen van Pegida, denk aan gewelddadige reacties vanuit extreemrechts”, stelde de topman ven de burgerlijke inlichtingendienst. “Daar mogen we evenmin blind voor blijven, dat een aantal mensen wel eens graag misbruik maakt van het negatieve imago dat door sommigen wordt opgehangen van de héle moslimgemeenschap, terwijl het uiteraard maar gaat over een aantal, enkelingen die zich aan de jihad overgeven.”

Geen hoeraberichten

Tegelijkertijd ziet Raes ook een aantal “oude klanten uit criminele middens terugkomen” in de jihadistische strijd: “Mensensmokkelaars, leveranciers van valse papieren en wapens lijken wel een toekomst te hebben gevonden in het jihadisme en de oorlogsmachinerie die ermee samenhangt. Dit kan je enkel ten gronde pakken door goede samenwerking”, zei hij.

Hij waarschuwde ook voor “hoeraberichten” over een mogelijke afname van vertrekkende buitenlandse strijders: “Het gaat om een permanente dynamiek. Ik weet dat minister Jambon onlangs verklaarde in de media dat de trend dalend is, maar ik moet hem ontgoochelen. Als we op over de langere termijn kijken, vanaf november 2011 tot vandaag, dan blijft de dynamiek ongeveer gelijk”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content