Topman Belfius: ‘Vanackere was niet op de hoogte van Belfius-ACW-deals’

© Belga
Elisabeth Ackaert

Jos Clijsters, directievoorzitter van Belfius, moet in de Kamer duidelijkheid brengen over de omstreden deal tussen ACW en Belfius over winstbewijzen. Hij zette alvast Steven Vanackere, minister van Financiën uit de wind. De hoge rentevoeten noemt de Belfiustopman niet abnormaal.

De ACW-saga zorgt voor behoorlijk wat nervositeit in de Wetstraat. Nadat het nieuws bekend raakte dat Belfius ‘zwijggeld’ aan de christelijke arbeidersbeweging zou geven, werd minister van Financiën Steven Vanackere -nota bene zelf van ACW-titulatuur – in het vragenuurtje stevig op de rooster gelegd.

‘Zwijggeld’
Na hem mogen nu ook Belfiustoplui Jos Clijsters en Alfred Bouckaert en ACW-voorzitter Patrick Develtere zich naar het groene pluche begeven. Ook leden van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij, de enige aandeelhouder van staatsbank Dexia, is aanwezig op de commissiezitting.

Nadat N-VA eerst naar buiten trad met het nieuws dat ACW creatieve boekhoudkundige technieken gebruikt, lekte deze week het nieuws dat Belfius het ACW een ‘zwijgpremie geeft’. Zo zou ACW een extra percentage interest krijgen, als ze haar leden niet oproept om over te stappen naar een andere bankinstelling.

“Als een winkelier een winkel verkoopt, mag hij ook zijn klanten niet zomaar meenemen”Clijsters noemt die oproep alles behalve abnormaal: “Als een winkelier een winkel verkoopt, staan er ook clausules in dat de verkoper niet alle klanten mag meenemen. Dat is heel normaal.”

Intussen rijst de vraag wie op de hoogte was van die anderhalve extra procent zwijgpremie , of 4 miljoen euro. Minister van Financiën, Steven Vanackere, beweerde alvast dat hij niet op de hoogte was van de extra commerciële deal tussen de twee spelers. Dat zegt ook Alfred Bouckaert. De Belfius topmannen zetten de minister in het begin van de commissiezitting alvast veilig uit de wind.

Een goede zaak voor de bank…
Ook voor Belfius was de deal met het ACW voordelig. Jos Clijsters noemt de overeenkomst met ACW “interessant.” Koen Van Loo van FPIM meent dat “na de deal met het ACW de situatie voor de bank beter is dan in de beginsituatie.”

Maar binnen Belfius zorgt de deal met de christelijke zuil ook voor tegenkanting. De Tijd citeert een anonieme bron die de communicatie over de ACW-Belfiusdeal onduidelijk noemt. “En daarmee beging Clijsters een fout.”

… en voor staat en belastingbetaler

Belfius sleepte dus volgens de eigen toplui best een goede deal uit de brand. De winstbewijzen stonden voor 170 miljoen euro in de boeken, terwijl ze slechts voor 110 miljoen werden afgekocht. “Een winst van 60 miljoen dus”, klonk het. Volgens de toplui was de zaak dus ook erg voordelig voor staat en belastingbetaler.

De winstbewijzen kostten de bank voordien ook zo’n 15 miljoen per jaar, terwijl die kost met de rente van 6,25 procent nu zo’n 10 miljoen lager uitvalt.

Ironisch
“Bijzonder ironisch dat u uw eigenste best doet om te claimen dat dit een goeie deal is voor de belastingbetaler, maar wel een aantal dingen vergeet te vermelden”, sneerde N-VA-Kamerlid Peter De Decker. Zijn partij stelde de belastingskronkels bij de organisatie mee aan de kaak. Hij meent dat de winstbewijzen noch in de statuten van Belfius Bank, noch in die van de verzekeringsmaatschappij vermeld staan. “Terwijl dat nochtans echt moet.”

LDD-frontman Jean-Marie Dedecker haalde hard uit naar de bank en de arbeidersbeweging. Vooral het ontbreken van een vermelding van de winstbewijzen in de statuten zint Dedecker niet. “Waarom wordt er achteraf een scenario opgezet om de Arco-groep te bedienen? Dit is een vorm van oplichting. Ofwel zijn de winstbewijzen niets waard ofwel hadden ze in de vereffening van Dexia moeten zitten.”

Hoe zit de vork exact in de steel? ACW kreeg jarenlang winstbewijzen van de toenmalige Dexia-bank. Na het debacle waarbij de bank over de kop ging, en gered moest worden met overheidsgeld (lees: belastinggeld), vielen de uitgekeerde winstbewijzen niet meer ethisch te verantwoorden.

Belfius, de nieuwe naam en noemer van Dexia, betaalde de christelijke arbeidersbeweging eenmalig 110 miljoen euro, om de winstbewijzen af te kopen. 70 miljoen euro daarvan belegde de arbeidersbeweging meteen opnieuw bij Belfius, in de vorm van een eeuwig durende lening. Op die lening krijgt het ACW 6,25%. Dat percentage lijkt hoog, maar is volgens experten relatief normaal, gezien de lening nooit wordt terugbetaald. Ook de Belfiustopmannen verklaarden in de Kamer dat dit geen abnormale rentevoet is.

Nu lijkt het mogelijk dat het ontvangen interestpercentage eigenlijk 7,75 procent is. Maar die extra anderhalve procent staat niet vermeld in de overeenkomst tussen het ACW en Belfius, maar staat genoteerd in een andere commerciële overeenkomst. Dat geld zou het ACW krijgen in ruil voor de belofte dat ze eerder aangereikte klanten bij Belfius niet oproept om over te stappen naar een andere bank. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content