Eddy Eerdekens & Jan Nolf

Top 100 van de absurdste GAS-boetes: een klucht zonder weerga

Eddy Eerdekens & Jan Nolf Hoofdredacteur Knack.be & Erevrederechter en justitiewatcher

Tal van burgemeesters hebben laten weten dat ze van plan zijn om in de toekomst belachelijke en absurde GAS-boetes te vermijden in hun gemeente. Hier alvast de top 100 van de absurdste GAS-boetes om hen daarbij een handje te helpen.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet stuurt een rondzendbrief naar de gemeentebesturen om hen duidelijk te maken hoe ze de verstrenging van de wet op de GAS-boetes moeten toepassen en vooral hoe ze die niet moeten toepassen. De minister doet een oproep om absurde GAS-boetes te vermijden.

Premier Elio Di Rupo zegt in Knack dat sommige gemeenten de GAS-boetes misbruiken. Hij vindt het ook geen goed idee dat kinderen worden gestraft met GAS-boetes. ‘Een jongen die een kleine stommiteit begaat, moet men niet noodzakelijk achtervolgen met een GAS-boete. Men moet gamins ook gamin laten zijn.’

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever zegt dat het systeem van de GAS-boetes in elkaar stuikt als er onophoudelijk belachelijke gevallen verschijnen in de media.

Welaan dan, hier is de top 100 van de belachelijkste GAS-boetes. Met dank aan burgemeesters, gemeentebesturen en GAS-ambtenaren die van het bestraffen van kleine overlast en van door henzelf op eigenzinnige en vaak absurde wijze gedefinieerde vormen van overlast, een klucht zonder weerga hebben gemaakt.

Wij hopen die burgemeesters hiermee op onze beurt ook een beetje van dienst te zijn. Velen van hen hebben aangekondigd dat ze hun politiereglementen gaan evalueren met als doel de belachelijke bepalingen eruit te halen. Ziehier wat alvast geschrapt mag worden.

Top 100 van de absurdste GAS-boetes

1. In Antwerpen krijgt het kunsthuis voor kinderen en jongeren Villanella een GAS-boete wegens protest tegen GAS-boetes.

2. Nog in Antwerpen krijgt een verstandelijk gehandicapte een GAS-boete van 50 euro voor het bespelen van een dwarsfluit op straat. Na aandacht van de media wordt de GAS-boete ingetrokken.

3. In Mechelen kregen jongeren een GAS-boete voor het eten van een broodje in de portiek van een kerk. Ook deze boetes werden na aandacht van de media ingetrokken.

4. In Hasselt mag niemand behalve Sinterklaas, de kerstman en de paashaas gemaskerd over straat lopen.

5. Vijf inwoners van Verviers kregen een GAS-boete omdat ze op de nieuwssite van de Sudpresse kranten commentaar hadden geleverd op de lokale politie.

6. In Merchtem mogen kinderen niet voetballen wanneer duivenmelkers met hun duiven aan het spelen zijn.

7. In tal van gemeenten wordt belletjetrek gestraft met een GAS-boete. In Dendermonde mag je ook niet ‘zonder noodzaak’ kloppen op vensters. In Mortsel mag het misschien wel zonder noodzaak, maar in ieder geval niet met het doel om een aalmoes te bekomen.

8. In Antwerpen kregen jongeren een GAS-boete voor het eten van zonnebloempitten waarna ze de schilletjes op de grond spuwden. De GAS-ambtenaar maakt melding van ‘alsook speeksel’ op de grond. Aan de procedure komt bemiddeling te pas tussen ‘dader’ en ‘slachtoffer’ met als centrale vraag hoe deze jongeren het slachtoffer van hun daden schadeloos zullen stellen.

9. Nog in Antwerpen kregen inwoners een GAS-boete voor het op de grond gooien van een sigarettenpeuk.

10. Het is in Hasselt verboden op de leuning van een bankje te zitten.

11. In Herentals riskeerde een vrouw een GAS-boete omdat ze vier bankpapieren in een openbare vuilnisbak had gestopt. Toen de feiten aandacht kregen in de media, werd de GAS-boete ingetrokken.

12. Ook in Hofstade riskeerde een inwoner een GAS-boete omdat ze enkele papieren in een openbare vuilnisbak gooide.

13. En een inwoner van Mechelen moest een GAS-boete van 75 euro en daarnaast 150 euro administratiekosten betalen omdat hij vanuit zijn autoraampje een handvol afval in een vuilnisbak had gegooid. Uitleg van de GAS-ambtenaar: dit is sluikstorten. Enkel ter plaatse geproduceerd afval mag in de vuilnisbakken gedeponeerd worden.

14. Wie in Dendermonde het glijden onderbreekt wanneer hij naar beneden glijdt van een waterglijbaan, wordt daarvoor gestraft met een GAS-boete.

15. In de Kempense gemeente Arendonk hebben ze een heel bijzondere kliklijn. Inwoners van die gemeente krijgen een GAS-boete tot 250 euro wanneer ze verzuimen om de aanwezigheid van processierupsen op het grondgebied te melden aan het gemeentebestuur.

16. Nog in Arendonk riskeren vissers een GAS-boete van 250 euro wanneer tijdens het vissen de afstand tussen de hengelaar en de hengel meer dan 3 meter bedraagt.

17. Stenen of andere voorwerpen die kunnen bevuilen of beschadigen, mogen niet worden geworpen tegen voertuigen, zo zegt het politiereglement van Sint-Niklaas.

18. Nog in Sint-Niklaas is het verboden om in een boom te klimmen.

19. In Deinze krijg je een GAS-boete wanneer je opgeraapte confetti opnieuw in de lucht gooit.

20. Waar wegenwerken bezig zijn in Gent, mag je 15 dagen lang het uitgestrooide zand niet meenemen. Daarna doet u blijkbaar met het zand wat u wil. Daarover spreekt het reglement niet.

21. In de Nieuwstraat in Brussel werd een dame beboet met een GAS-boete van 50 euro voor het op straat werpen van één kersenpit. De dame werd aangepakt door vier politieagenten in kogelvrij vest en een commissaris, verantwoordelijk voor hun opleiding.

22. Wie in Hasselt toeschouwers van een carnavalsstoet aan het schrikken brengt, riskeert een GAS-boete

23. In Lokeren gaan ze nog een stap verder: daar is het verboden eender wie aan het schrikken te brengen.

24. Dendermonde bestraft mensen met een GAS-boete wanneer ze ijspegels aan de buitenkant van hun dak laten hangen.

25. Nog in Dendermonde is het verboden in een groep van 10 of meer personen meermaals hetzelfde parcours af te leggen met de fiets.

26. In Ronse ben je best muisstil wanneer je je op openbaar terrein begeeft. In die gemeente is het verboden om het even welk geluid of rumoer te maken, veroorzaakt zonder reden of zonder noodzaak en dat is toe te schrijven aan een gebrek aan vooruitzicht en voorzorg en dat van aard is de rust van de inwoners in het gedrang te brengen. Het bewijs kan met alle mogelijke middelen geleverd worden.

27. In Wellen heeft de GAS-ambtenaar met carnaval allicht een lintmeter op zak. Hij moet niet alleen vaststellen of de confetti die de carnavalvierders gebruiken, biologisch afbreekbaar is, hij moet ook controleren of die confetti maximum 10 millimeter doorsnede heeft.

28. Wie sneeuwballen gooit in Lokeren, wordt daarvoor gestraft met een GAS-boete.

29.In Oostende krijgt een man een GAS-boete nadat hij zwerfvuil heeft opgeraapt en in een vuilnisbak steekt.

30. In Hoeilaart is het verboden zich dreigend op te stellen.

31. In Jabbeke is het verboden om huisvuil te ‘doorsnuffelen’. Dat is goed nieuws, want in andere gemeenten kregen inwoners een GAS-boete nadat de GAS-ambtenaar hun afval had doorsnuffeld om hun identiteit te achterhalen.

32. In tal van gemeenten riskeer je een GAS-boete wanneer je iemand beledigt. In Leuven, Verviers, Kortenberg en Zele is het enkel verboden om ‘gestelde lichamen’ te beledigen.

33. De Antwerpse artsen van Geneeskunde voor het Volk kregen een GAS-boete omdat ze mensen een griepvaccin toedienden op de Grote Markt. Volgens de GAS-ambtenaar ging het om een ‘ongeoorloofde actie.’ De politierechter verwees de GAS-boete naar de prullenmand.

34. De stad Antwerpen kondigde aan dat GAS-boetes zullen worden ingezet in de strijd tegen Syriëstrijders.

35. Een groepsleider van de Chiro Overal uit Temse kreeg op één avond maar liefst vier GAS-boetes aangesmeerd wegens ‘een vermoeden van’ geluidsoverlast.

36. In Lokeren krijg je een GAS-boete wanneer je iemand ongewenst naroept.

37. Nog in Lokeren is het de taak van de GAS-ambtenaar om te controleren of inwoners geen onwelvoeglijkheden plegen waaraan anderen zich zouden kunnen ergeren.

38. In Antwerpen krijgen 80 actievoerders tegen biotechnologiereus Monsanto een GAS-boete. Ze namen deel aan een vreedzame betoging die werd begeleid door de politie maar werden toch bestuurlijk aangehouden omdat er geen vergunning was aangevraagd voor de manifestatie. Nadat de feiten veel media-aandacht krijgen, worden de GAS-boetes ingetrokken.

39. In Genk krijgen leden van PVDA een GAS-boete omdat ze een pamflet uitdelen.

40. Inwoners van Evergem moeten hun hond een muilkorf laten dragen wanneer het ras voorkomt op een lijst die is opgenomen in een koninklijk besluit dat niet meer bestaat.

41. Nadat jonge wildplassers in Antwerpen een GAS-boete krijgen, excuseren ze zich voor de feiten en spoelen ze hun urine zelfs weg met enkele emmers water. Toch volgt er een bemiddelingsprocedure waar gezocht wordt naar een schadeloosstelling van ‘het slachtoffer’.

42. Een inwoner van Oostkamp krijgt een GAS-boete omdat één van zijn paarden is uitgebroken. De politierechter vernietigt de boete omdat de GAS-ambtenaar vaststellingen liet doen door een dossierbeheerder en het eigenlijk maar van horen zeggen had dat de afsluiting van de weide niet in orde was.

43. In Antwerpen krijgen zes jongeren ouder dan 16 een GAS-boete omdat ze (voeten netjes op de grond) op een bankje zitten op een speelplein dat enkel toegankelijk is voor 12-jarigen. Er was geen sprake van lawaai, ruzie, drugsgebruik, zwefvuil of eender welke andere vorm van overlast. Ook hier komt er weer bemiddeling aan te pas waarbij de jongeren een voorstel moeten doen om hun ‘slachtoffer’ te vergoeden voor de geleden schade van het bankzitten

44. In Lede mogen gemaskerde of vermomde personen geen vlugschriften verspreiden.

45. Wie in Willebroek woont of daar al eens moet zijn, doet er best aan de definitie van het begrip ‘hinderlijk’ eens op te zoeken. In die gemeente krijg je een GAS-boete wanneer je je op hinderlijke wijze ophoudt in of op een voor het publiek toegankelijke ruimte waaronder een portaal, telefooncel, wachtlokaal voor een openbaar vervoermiddel, parkeergarage, rijwielstalling.

46. Dat het begrip ‘hinderlijk’ niet zomaar naar eigen goeddunken in te vullen is – ook niet door GAS-ambtenaren – weet ook een politierechter in Leuven. Hij verwees een GAS-boete voor geluidsoverlast tegen een cafébaas in Haacht naar de prullenmand omdat er bij de vaststellingen van ‘hinder voor omwonenden’ geen gebruik werd gemaakt van een decibelmeter.

47. In Dendermonde wordt het zingen van zedenschennende liederen bestraft met een GAS-boete van 60 euro.

48. In Mechelen riskeerde een inwoner een GAS-boete omdat hij een bloem had geplukt.

49. Roeselare schrijft GAS-boetes uit aan laatstejaarsstudenten die tijdens het vieren van de 100 dagen vetstiften op zak hebben. De scholieren gebruiken de vetstiften vooral om hun eigen gezicht mee te beschilderen.

50. In Grimbergen is het verboden om storende tekens op de weg aan te brengen. Best even op voorhand aan uw GAS-ambtenaar vragen waar hij zich aan stoort.

51. In Lebbeke moest een inwoner een GAS-boete betalen omdat hij zijn huisnummer had opgehangen in andere dan door de gemeente verplichte kleuren wit op blauw. De politierechter vernietigde de GAS-boete.

52. Nadat een minderjarig meisje in Antwerpen een sigarettenpeuk op de grond gooide, werd de GAS-procedure opgestart met verplichte bemiddeling om een schadevergoeding voor het slachtoffer te bepalen. De moeder weigerde de bemiddeling en betaalde de boete van 20 euro.

53. Vanaf 1 januari kunnen minderjarigen een GAS-boete vermijden wanneer hun ouders hen een passende straf opleggen. De uitvoering van de straf moet controleerbaar zijn. De GAS-ambtenaar zal in al zijn wijsheid moeten vaststellen en beslissen of de straf die de ouders opleggen een goede straf is. Een man of vrouw in een paars hesje komt dan oordelen over de opvoeding in het gezin. Volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen zet dit de deur open naar willekeur.

54. In Hamme en Waasmunster moet je heel hard op je tellen passen wanneer de duivenmelkers hun duiven laten uitvliegen of wanneer de vogels weer thuis komen. Dan mag je geen was ophangen, niet op voorwerpen slaan en niet met vlaggen zwaaien. Je mag dan ook geen vlaggen uithangen, behalve wanneer het een feestdag is. Aan openbare gebouwen mogen de vlaggen altijd uithangen, ook wanneer de duivenmelkers met hun duiven spelen.

55. In Sint-Truiden kregen zeven prostituees een GAS-boete omdat ze schaars gekleed waren.

56. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé wilde GAS-boetes invoeren voor surfers die te veel risico nemen op zee. Na overleg met de kustgemeenten werd hiervan afgezien.

57. In Turnhout is het verboden om in een kachel stoffen te verbranden die een prikkelende geur verspreiden.

58. In Hooglede mag je niet onder een tent kamperen. In een tent is allicht geen probleem.

59. De stad Gent heeft op twee maanden tijd 137 GAS-boetes van minimaal 60 euro uitgedeeld aan verhuurders die de huurprijs van hun pand niet hadden geafficheerd. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten vraagt zich af welke overlast iemand veroorzaakt wanneer hij een huurprijs niet afficheert en stelt dat dit niet met een GAS-boete kan worden bestraft.

60. In Jabbeke mag je blijkbaar agressieve en wrede honden houden, behalve als ze overmatig agressief en wreed zijn. Ook hier wordt alweer aan het wijze oordeel van de GAS-ambtenaar overgelaten om te definiëren wat ‘overmatig’ betekent.

61. Bruno De Wever, broer van burgemeester Bart De Wever, moest in Antwerpen GAS-boetes betalen omdat hij niet wist welke sticker hij op zijn vuilniszakken moest plakken en omdat zijn zoon een luidruchtig feestje hield op zijn kot.

62. In Lede moeten voorwerpen bij het laden en lossen gedragen worden zonder ze te slepen en op de grond geplaatst worden zonder ze te werpen, op straffe van een GAS-boete.

63. Het is in Lokeren verboden veldvruchten of andere nuttige voortbrengsels van de bodem, die nog niet los van de grond zijn, weg te nemen.

64. In Beerse is braken verboden, behalve voor zwangere vrouwen. Het verbod geldt zowel op het openbaar domein als op privédomein, toebehorend aan derden.

65. In Schoten is braken, urineren en spuwen enkel verboden wanneer het ‘zichtbaar’ en vanop de openbare weg gebeurt.

66. In Antwerpen wordt overigens het zich ontlasten op de openbare weg bestraft met een GAS-boete.

67. Turnhout verbiedt de verkoop van lederwaren op de markt. Ongeacht de grondstof waarvan de lederwaren gemaakt zijn (sic).

68. In Borgloon krijg je een GAS-boete wanneer je een openbare vergadering organiseert die niet in openlucht plaatsvindt en je hebt de burgemeester daarvan niet minstens 48 uur op voorhand op de hoogte gebracht.

69. In Gent moest een 17-jarige een GAS-boete betalen omdat hij tijdens de Gentse Feesten een glazen fles in zijn rugzak had.

70. In Werchter kan je je afvragen of de GAS-ambtenaar (betaald door de belastingbetaler) in dienst van de gemeente werkt of in dienst van de privé organisatoren van het muziekfestival Rock Werchter. In die gemeente wordt het verkopen van toegangstickets op de openbare weg of het openbaar domein binnen de actieradius van het festivalgebeuren en op de invalswegen Werchtersesteenweg, Wijgmaalsesteenweg, Weistraat en Scharent gestraft met een GAS-boete tot 250 euro.

71. Zo dachten ook de gemeenten Oudenaarde en Kluisbergen GAS-boetes in te voeren voor zogenaamde zwartrijders tijdens de Ronde Van Vlaanderen. Eén dag voor de echte Ronde rijden 20.000 wielertoeristen hetzelfde parcours. Ze moeten daarvoor inschrijvingsgeld betalen aan de organisator. Die vroeg aan de gemeenten om GAS-boetes uit te delen aan deelnemers zonder inschrijvingsbewijs. Na vragen van de pers, hebben de gemeenten die GAS-boetes niet ingevoerd.

72. Dilbeek is één van de vele gemeenten waar je een GAS-boete krijgt wanneer je iemand beledigt. Wat dan precies wordt verstaan onder een belediging, wordt volledig overgelaten aan het wijze oordeel van de GAS-ambtenaar.

73. Waarzeggers lopen best met een grote boog rond Lokeren en Turnhout. In die steden is het beoefenen van waarzeggen verboden. Ook uitleggen van dromen, kwakzalverij en aanverwante praktijken worden bestraft met een GAS-boete. In Turnhout worden bovendien de werktuigen, de gereedschappen en de kledij die dienen voor het uitoefenen van waarzeggen, in beslag genomen

74. In Staden kreeg een automobilist een GAS-boete van 25 euro omdat hij zijn afneembare trekhaak bij niet-gebruik niet had afgenomen.

75. In Koksijde is het verboden om langdurig te skaten. Voor een goed begrip: skaten mag, het mag niet langdurig.

76. In Schaarbeek wordt het uitschudden van een tapijt op de openbare weg gesanctioneerd met een GAS-boete.

77. Een actievoerder voor de Palestijnse zaak kreeg een GAS-boete omdat hij op de luchthaven van Zaventem een uur lang een sit-in hield als protest omdat zijn groep niet werd toegelaten op een vlucht. De politierechter verwees de GAS-boete naar de prullenmand.

78. In Hasselt mag je geen volleybal spelen op een voetbalveld. De plaatsen die in die stad voor welbepaalde spelen of sporten voorbehouden zijn, mogen niet gebruikt worden voor andere spelen of sporten of voor andere doeleinden.

79. Tal van gemeenten, waaronder Lokeren, delen GAS-boetes uit voor loslopende huisdieren.

80. In Leuven is het voor straatmuzikanten verboden om vals te spelen.

81. Nog in Leuven is het verboden om op openbaar domein aan bomen of struiken te schudden.

82. Ook in Hoeilaart is het verboden om aan bomen of struiken te schudden. Je mag daar ook niet in kunstwerken klimmen.

83. In Evergem is het verboden om zich te verkleden als pastoor: het is verboden klederen van de geestelijkheid te gebruiken.

84. In de gemeenten Destelbergen, Melle, Merelbeke en Oosterzele is het verboden kanonschoten te lossen.

85. In Antwerpen kreeg een man een GAS-boete omdat hij een blikje bier opende op het Astridplein. Tijdens de bemiddeling werd hem voorgesteld om drie sessies van de Anonieme Alchoholisten bij te wonen, hoewel de man geen alchoholist is. Uiteindelijk werd de GAS-boete gewoon geschrapt.

86.Wie in Londerzeel sneeuwruimt ’ten koste van de buren’, krijgt daarvoor een GAS-boete.

87. Het Leuvense politiereglement voorziet in GAS-boetes voor bedelaars. In de praktijk heeft nog geen enkele bedelaar een GAS-boete gekregen. ‘Het heeft geen zin om GAS-boetes op te leggen als ze bij gebrek aan geld toch niet worden betaald,’ zegt de politie. Ze hebben daar allicht schrik om in een straatje zonder einde te belanden. De bedelaars zouden opnieuw een GAS-boete riskeren wanneer ze het geld bij elkaar moeten bedelen voor het betalen van de vorige GAS-boete.

88. Wanneer een kind jonger dan 12 jaar in Arendonk een begraafplaats betreedt zonder volwassen begeleider, riskeert het daarvoor een GAS-boete tot 250 euro, zo staat te lezen in het Uniform Gemeentelijk Politiereglement van de politiezone Kempen Noord-Oost. Hoe dit te rijmen valt met de wet op de GAS-boetes is niet duidelijk: de minimum leeftijd voor GAS-boetes is vanaf 1 januari 14 jaar en het maximum bedrag dat aan kinderen van deze leeftijd mag worden geëist is 175 euro.

89. Het voederen van dieren aan waterwegen wordt in Lokeren gestraft met een GAS-boete. Behalve wanneer de dieren het voedsel binnen een beperkte tijd opeten.

90. In tal van gemeenten worden GAS-boetes tot 250 euro ingezet tegen mensen die vuurwerk afsteken.

91. In Brasschaat is het verboden om vanop de openbare weg het zicht op de etalages van winkeliers te hinderen.

92. In Mol is het verboden in een auto elektronisch versterkte muziek te produceren die hoorbaar is buiten de auto.

93. Wie in Gent en tal van andere gemeenten zijn huisafval te vroeg buitenzet, krijgt daarvoor een GAS-boete van 120 euro.

94. In Rumst krijg je een GAS-boete als je een telegeleid vliegtuig laat opstijgen zonder voorafgaandelijke toestemming van de burgemeester.

95. In Halle is het verboden voor handelaars of restauranthouders alsook voor personen die ze tewerkstellen, cliënten aan te spreken of te roepen teneinde ze aan te sporen om naar hun zaak te komen.

96. In Lier is het verboden meer dan 5 katten te houden in een appartementsgebouw.

97. Het maken van een open vuur in een woning is verboden in Lede.

98. Het bereiden van mortel op een kerkhof wordt in Hasselt bestraft met een GAS-boete. Tenzij het in een emmer gebeurt.

99. Ook in Ieper hebben ze een bijzondere kliklijn. Wie nalaat om te melden dat een straatnaambod onleesbaar is, riskeert een GAS-boete.

100. In Oostende en andere gemeenten wordt foutparkeren bestraft met een GAS-boete. Uit een vonnis van de poltierechtbank van Brugge blijkt dat een GAS-sanctieambtenaar verzoeken om gehoord te worden verticaal klasseerde. De rechter verwees daarop GAS-boetes naar de prullenmand.

Bronnen: de politiereglementen van de betrokken gemeenten, vonnissen van politierechtbanken, rechtbankverslagen en (bijvoorbeeld wat betreft de betogingen) wijdverspreide mediaberichtgeving.

Partner Content