Tommelein: ‘Energieheffing verlagen? Ik beloof niks’

Bart Tommelein © Dieter Telemans
Jeroen de Preter

De nieuwe energieminister Bart Tommelein (Open VLD) is voorlopig niet van plan om de omstreden energieheffing, ook wel bekend als de Turteltaks, te verlagen. “Ik beloof niks”, zegt Tommelein hierover in een gesprek met Knack.

Lees het volledige interview met Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD): ‘Mensen moeten beseffen dat groene stroom niet gratis is’

Een verlaging van de energieheffing lag nochtans in de lijn van de verwachtingen nadat de Vlaamse regering de plannen voor de biomassacentrale Bee Power in Gent had geschrapt. De schrapping betekent een besparing van 2 miljard euro.

Als er straks ook een streep gaat door de plannen van de centrale in Langerlo, zou daar nog eens 2 miljard bij komen.

Eerder had Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten een verlaging van de energieheffing om die reden “logisch” en “normaal” genoemd.

Tommelein ziet dat anders. “Als liberaal zal ik geen kans laten liggen om een taks te verlagen,” zegt hij. “Maar de kans moet zich wel aandienen. Ik ga er niet op blijven terugkomen, maar in het verleden zijn (vanwege de gulle subsidiëring van zonnepanelen, red.) grote schulden opgebouwd. Tegelijk moeten we een energieomslag bekostigen. Daar kost veel geld.”

Om al die redenen ziet Tommelein op dit ogenblik geen ruimte om de energieheffing te laten zakken. Al houdt hij wel een slag om de arm. Een verlaging kan volgens hem wél als de Vlamingen vandaag “spontaan en zonder incentive van de overheid, massaal zonnepanelen” beginnen te bestellen.

Tommelein doet de uitspraken in een gesprek over de Vlaamse groene stroomdoelstellingen. Om die doelstellingen zonder de geplande biomassacentrales te halen moeten er volgens ramingen van Knack de volgende vier jaar minstens 300 windturbines en 200 duizend installaties van zonnepanelen bijkomen. “Deze regering waagt zo een grote gok” zegt Bart Bode van sectorvereniging Ode hierover.

Partner Content