Tommelein bereid tot voorstellen rond hernieuwbare energie

© Belga

De nieuwe Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), is bereid met voorstellen naar de regering te stappen in het energiedossier en rond de klimaatdoelstellingen. Hij sluit ook niet uit dat er bijsturingen worden doorgevoerd aan de Vlaamse energieheffing, beter bekend als de Turteltaks.

Dat zei Bart Tommelein maandag in de marge van de overdracht van zijn kabinet aan zijn opvolger als federaal staatssecretaris Philippe De Backer.

Dit weekend liet Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten duidelijk horen dat ze geen subsidies wil voor de biomassacentrales. Haar CD&V-collega Wouter Beke wil wel een alternatief voor de biomassacentrales, mochten de subsidies er niet komen, want Vlaanderen moet klimaatdoelstellingen halen. En minister-president Geert Bourgeois zei dat er zonder biomassacentrales naar schatting 1.000 windmolens moeten bijkomen.

“Als men dat vraagt, dan zal ik met voorstellen naar de regering stappen”, stelde Tommelein maandagnamiddag. Hij wil evenwel geen amalgaam met allemaal verschillende onderdelen, zoals de heffing, de biomassa, de wind- en zonneënergie, enzovoort. Op een bepaald moment moet er voor de opvolger van Annemie Turtelboom van al die elementen een “globaal plan” komen waarover duidelijk wordt gecommuniceerd.

Tommelein is ook bereid de Vlaamse energieheffing te evalueren. “Als je een bepaalde beslissing neemt, dan moet je altijd kijken wat de neveneffecten zijn. Ik hoor hier en daar dat er neveneffecten zijn”, aldus Tommelein, die bijsturingen aan de “Turteltaks” niet uitsluit.

Hij gaf aan al informele contacten te hebben gehad met minister-president Bourgeois en viceminister-president Hilde Crevits (CD&V). Dat ging nog niet echt over concrete dossier, “maar het lijkt me normaal dat we elkaar straks recht in de ogen gaan kijken”. Hij lanceerde nog een oproep om niet langer de zwarte piet door te schuiven, maar veeleer te kijken hoe dingen kunnen worden opgelost.

Vlaams socialisten positief over oproep Tommelein

Vlaams sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke reageert positief op de uitspraken van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Hij ziet er een opening om de financiering van het milieubeleid – lees: de Turteltaks – te herbekijken en hoopt op bereidheid van minister Tommelein en de hele Vlaamse regering om over de grenzen van meerderheid en oppositie heen aan een globale visie te werken.

Minister Tommelein liet maandagnamiddag noteren dat hij bijsturingen aan de Vlaamse energieheffing niet uitsluit. “Als je een bepaalde beslissing neemt, dan moet je altijd kijken wat de neveneffecten zijn. Ik hoor hier en daar dat er neveneffecten zijn”, zei Tommelein.

“Dat bepaalde gezinnen tot 770 euro per jaar moeten bijbetalen door de Turteltaks, lijkt ons een onaanvaardbaar neveneffect”, zegt sp.a-fractieleider Vandenbroucke. De Vlaamse socialisten laakten eerder al dat 20.000 gezinnen door de Turteltaks 770 euro per jaar zouden moeten bijbetalen. Die cijfers werden toen tegengesproken door het kabinet van voormalig Energieminister Annemie Turtelboom.

Vandenbroucke ziet in Tommeleins uitspraken ook een pleidooi om een globale visie uit te werken rond het energiebeleid. Daarbij wil de sp.a’er dat wordt meebekeken hoe de energievoorziening kan worden verduurzaamd en betaalbaar kan worden gehouden. Zo’n globale visie zou volgens Vandenbroucke naadloos aansluiten bij het werk van de Vlaamse Klimaatcommissie in het Vlaams parlement.

“Het zou mooi zijn mochten we in de schoot van die commissie tot een globale visie komen en die betonneren”, luidt het. Die visie moet voor Vandenbroucke verder gaan dan de huidige legislatuur en liefst enkele decennia meegaan. Het moet ook verder gaan dan alleen de discussie over bijvoorbeeld biomassa. Hij verwijst daarvoor naar onderzoek naar geothermie en groene warmte. Nieuwe technologieën en evoluties moeten voor sp.a ook worden meegenomen. (Belga/JH)

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content