‘Toelatingsproef voor artsen pas na drie jaar universiteit’

© Belga

De Leuvense rector Mark Waer is voorstander van een hervorming van de bachelors. De toelatingsproef geneeskunde zou daardoor mogelijk pas na drie jaar vallen.

De Leuvense rector Mark Waer is voorstander van een hervorming van de bachelors, de eerste drie jaren aan de universiteit. Voor hem mogen die veel breder, met pas echte specialisatie in de masters. Daardoor zou ook de toelatingsproef geneeskunde mogelijk pas na drie jaar vallen, zegt hij in De Standaard.

Het toekomstbeeld van Waer bestaat uit twee types bachelors: een breed vormende die voorbereidt op voortstuderen in een master en een toegespitste die klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Dat zou uitmonden in drie studeerformules: drie jaar, drie plus een jaar master en drie plus twee jaar master.

Zware impact

Het model zou een zware impact hebben op de structuren van de KU Leuven en haar associatie. “Je zou het aantal faculteiten op bachelorniveau kunnen reduceren tot een drietal”, aldus Waer. “Natuurwetenschappen inclusief geneeskunde en de technologische richtingen, humane en gedragswetenschappen en cultuurwetenschappen.” Voor de masters zouden de faculteiten wel blijven bestaan.

Of dat dan niet ten koste gaat van de specialisatie? “Te vroeg specialiseren heeft geen zin”, reageert Waer. “Bedrijven zoeken veeleer generalisten die ze zelf een professionele specialiteit kunnen bijbrengen.” Bovendien zijn er nog steeds de masters.

Geneeskunde Brede bachelors zouden mogelijk ook een impact hebben op de opleiding geneeskunde, erkent de rector voorts. Zo zouden studenten meteen voor geneeskunde kunnen kiezen, maar net zo goed pas na drie jaar. De toegangsproef komt dan best pas na drie jaar.

De bachelorhervorming lijkt voor Waer in elk geval een voorwaarde voor eventuele aanpassingen aan de tweejarige masters. Hij geeft onderwijsminister Pascal Smet gelijk “dat we daar beter wat mee wachten”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content