Titanic II vaart uit in 2018

© /

30 jaar nadat de Titanic werd teruggevonden, ligt er een plan op tafel voor een replica. Titanic II moet in 2018 uitvaren.

Er werd gevreesd dat het plan van de Australiër Clive Palmer voor een ‘Titanic II’ – die zoals haar voorganger gebouwd zou worden om op de Atlantische Oceaan te varen, verzeild was geraakt. Een woordvoerder van de miljardair laat echter weten dat het plan slechts vertraging heeft opgelopen en het nieuwe schip in 2018 gelanceerd wordt. Dat is twee jaar later dan gepland, zo meldt de krant Belfast Telegraph. Blue Star kondigde in april 2012 plannen aan om een replica te bouwen van het bekende schip.

Plaats voor 2.400 passagiers

Titanic II zal er virtueel hetzelfde uitzien als het luxeschip dat in april 1912 zonk nadat het tijdens de eerste reis tegen een ijsberg vaarde. Om tegemoet te komen aan moderne maritieme veiligheidsreguleringen, zal het schip echter vier meter breder zijn dan het origineel en zal de romp gelast worden.

‘Uiteraard zal de nieuwe Titanic alle moderne evacuatieprocedures, satellietcontroles, digitale navigaties en radarsystemen hebben, en alle andere dingen die je verwacht op een schip uit de 21ste eeuw’, vertelt James McDonals, de algemene marketingverantwoordelijke van Palmer’s bedrijf Blue Star Line.

Het nieuwe vaartuig zal 270 meter lang zijn, 53 meter hoog en 40.000 ton wegen. Er zullen negen verdiepingen zijn en 840 cabines, goed voor zo’n 2.400 passagier en 900 crewleden. Daarnaast zijn er ook Turkse stoombaden, een zwembad en fitnesszalen.

Van China naar Dubai

Titanic II blijft trouw aan de classificaties van het originele schip, met eerste, tweede en derde klasse tickets. De reis van Titanic II zal niet van Southampton naar New York zijn, maar van Jiangsu in China naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.

‘We zoeken niet naar een investering van Dubai, het is een project dat we zelf financieren. Maar we hebben contact gehad met enkele bedrijven daar die zoeken om gebruik te maken van de kansen die het project met zich meebrengt’, aldus McDonald.

Terwijl sommige familieleden van passagiers die om het leven kwamen op het schap, het initiatief als gevoelloos bestempelden, zijn de algemene reacties volgens McDonald zeer positief. (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content