Tieners voelen zich eerst Belg, dan pas Vlaming

Vlaamse tieners beschrijven zichzelf op de eerste plaats als Belg, dan als inwoners van hun eigen gemeente en dan pas als Vlaming. Dat geldt zelfs voor de N-VA-fans onder hen.

Eén en ander blijkt uit een studie van de KU Leuven die De Standaard kon inkijken. Daarvoor werden haast 3500 in Vlaanderen geboren veertienjarigen ondervraagd.

“Wat opvalt, is de hoge score van België”, zegt socioloog Marc Hooghe, die de studie coördineerde, aan De Standaard. “Recente gebeurtenissen lijken weinig invloed gehad te hebben op het identiteitsgevoel van de jongeren.”

Europa kwam steeds op de laatste plaats, achter België, de eigen gemeente en Vlaanderen.

Bart De Wever, minister-president

Hoewel België nummer één blijft bij de jongeren (behalve in de provincie Limburg, waar ze zich eerste en vooral met hun eigen gemeente identificeren), wint Vlaanderen aan belang in vergelijking met een eerdere, gelijkaardige studie van Hooghe in 2006.

De studie peilde ook naar de politieke voorkeur van de jongeren. De liberalen (7,2 procent) en de socialisten (6,3) zijn haast onbestaande. CD&V (27,5) en N-VA (25,7) oen het en stuk beter.

Van de jongeren die zich eerst Belg voelen,zou hast een kwart voor de N-VA stemmen. Iets meer dan een kwart meent dat Bart De Wever de Vlaamse minister-president is. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content