Tienduizenden betogen tegen politieke impasse

Volgens de politie hebben minstens 34.000 mensen aan de protestmars in Brussel deelgenomen.

Tienduizenden mensen hebben zondag in het centrum van Brussel betoogd tegen de politieke impasse. Volgens de politie waren er ongeveer 34.000 deelnemers.

De organisatoren van Shame (schaamte, beschaamdheid) hadden vooraf gerekend op 10.000 tot 30.000 deelnemers aan de betoging tegen het uitblijven van een nieuwe federale regering.

De manifestatie trok van de Albert II-laan nabij het Noordstation naar het Jubelpark en verliep over het algemeen rustig, al werden er een vijftal leden van het Taal Aktie Komitee (TAK) opgepakt die de betoging probeerden te verstoren.

De organisatoren (vijf jongeren) hadden via Facebook opgeroepen tot een politiek neutrale betoging. Ze was niet tegen de N-VA gericht of belgicistisch. Toch droegen de manifestanten heel wat Belgische vlaggen mee.

Opvallend was het gebrek aan politieke slogans of spandoeken, al waren die er wel. Zo werd in de betoging een groot spandoek meegedragen waarop de betogers waarschuwen dat over enkele weken het wereldrecord regeringsvorming wordt gebroken. Dat record staat nu op naam van Irak.

‘Bal weer in het kamp van de politici’

Aan het einde van de manifestatie hielden de vijf jongeren die opriepen tot de betoging een toespraak. Volgens hen ligt de bal nu weer in het kamp van de politici.

Ze noemden het een schande dat in het hart van Europa de politici er niet meer in slagen ‘zichzelf te overstijgen’. ‘Wij zijn er wel in geslaagd mensen samen te brengen over de politieke, sociale en culturele grenzen heen, in een geest van solidariteit en vertrouwen’, zo spraken ze de massa toe.

Volgens hen is een compromis pas mogelijk als de wil om dat
compromis te bereiken ook echt aanwezig is. Volgens de organisatoren is het nu aan de betogers zelf om hun boodschap aan de politici over te maken. Op die manier hopen ze dat de Shame-betoging het begin van een grotere protestbeweging wordt.

Politieke reacties

In een reactie op de betoging zei voorzitter Elio Di Rupo van de PS dat hij de boodschap van de manifestanten begrijpt, maar hij wil geen regering vormen tegen om het even welke prijs.

Hij wees erop dat er voor het eerst een regering moet gevormd
worden met een grootste Vlaamse partij die tot doel heeft een belangrijke stap te zetten naar de onafhankelijkheid van Vlaanderen. ‘We hebben niet het recht een fout te begaan. De beslissingen zullen definitief zijn’, aldus Di Rupo.

Voorzitster Joëlle Milquet van CDH reageerde tevreden op het succes van de manifestatie en vraagt dat de echte onderhandelingen zo snel mogelijk worden hervat. Dat moet volgens haar gebeuren met de duidelijke wil bij alle onderhandelaars om zo snel mogelijk te komen tot een evenwichtig compromis, dus met wederzijdse toegevingen.

CD&V zegt het ongeduld van de mensen en de manifestanten die door Brussel zijn getrokken te begrijpen. Maar de partij vraagt tegelijkertijd dat de toekomstige regering ook respect opbrengt voor het signaal van de kiezer van 13 juni vorig jaar.

‘Dat wil zeggen een communautair akkoord dat B-H-V splitst en een staatshervorming realiseert, en op die manier zorgt voor de nodige stabiliteit om te komen tot een regeerakkoord om de verdere begrotingsdoelstellingen voor de volgende jaren te realiseren en de sociaal-economische en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan’, aldus de partij.

CD&V benadrukt dat ze het triumviraat alle kansen willen geven om zijn werkzaamheden voort te zetten en het kader voor een splitsing van B-H-V en de staatshervorming uit te tekenen.

Ecolo reageerde verheugd op het succes van de betoging in Brussel. De partij roept de onderhandelende partijen op te luisteren naar het signaal van de betogers en de draad van de regeringsonderhandelingen weer op te pikken.

Open VLD roept de politici op het signaal van de betogers ernstig te nemen en op een ernstige manier te onderhandelen en te werken aan een akkoord. Volgens partijvoorzitter Alexander De Croo moet men dringend weer aan één tafel gaan zitten met de wil om te slagen.

Ook Didier Reynders, voorzitter van de MR, roept de partijen op te luisteren naar het signaal van de betogers. Hij herhaalde dat de formule met zeven partijen niet werkt en wil dat de nota van bemiddelaar Johan Vande Lanotte wordt gepubliceerd.

‘Gehechtheid aan België belangrijkste drijfveer’

Le Soir voerde naar aanleiding van de betoging een peiling uit samen met het onderzoeksbureau Dedicated waaruit moet blijken dat 44 procent van de manifestanten Brusselaars waren, 35 procent mensen uit Wallonië en 21 procent Vlamingen.

Als belangrijkste reden voor hun deelname gaf 16 procent van de manifestanten de gehechtheid aan een verenigd België op. De vraag naar een snelle regeringsvorming was voor 15 procent het belangrijkste motief en ongenoegen over de politieke wereld voor 13 procent van de deelnemers, aldus de krant.

De peiling werd afgenomen bij 1.008 manifestanten langs het hele traject van de betoging. De foutenmarge bedraagt 3,5 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content