Theo Francken wil Belgische ‘sluiproute’ migranten sluiten

Theo Francken (N-VA), minister voor Asiel en Migratie © BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil in Nederland de ‘Belgiëroute’ aankaarten. Veel Nederlandse migranten omzeilen de strenge regels van het land door via België als EU-burgers beschouwd te worden.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) plant een bezoek aan Nederland om er de ‘Belgiëroute’ aan te kaarten. Veel migranten komen tijdelijk naar ons land om strenge regels rond gezinshereniging bij onze noorderburen te omzeilen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Schijnsamenwoning

Nieuwkomers die in Nederland een verblijfsvergunning willen bekomen, kijken sinds 2006 tegen strenge vereisten aan. Om dat te omzeilen vestigen heel wat Nederlandse migranten zich tijdelijk in België, want dan worden ze beschouwd als EU-burger en vallen ze onder de soepelere Europese wetgeving.

Vooral Antwerpen krijgt ermee te maken. Bij een kwart van alle dossiers die in 2014 bij de cel schijnsamenwoningen belandden, waren Nederlandse migranten betrokken. Ook bij een tiende van de dossiers waarbij er een vermoeden was van een schijnhuwelijk was er een Nederlander in het spel, zo meldde N-VA’ster Zuhal Demir. Francken wil met Nederland bekijken of een betere gegevensuitwisseling mogelijk is. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content