Liv Laveyne

Theater: Bedding Inc., Bad van Marie

Liv Laveyne Liv Laveyne

Het knappe aan de creaties van Bad van Marie is dat het geen toneel is. Maar er komt sleet op de formule…

SLACHTOFFER VAN EIGEN SUCCES

Een louche immobiliënproject in de Balkan (‘Balkanbusiness‘), een autoloterij (‘www.win-een-auto.com‘) of een Vlaams-Waals sportfeestje dat uitmondt in een communautaire kwestie (‘AC Ransart’). Het knappe aan de vele projecten, die het Antwerpse theatergezelschap Bad van Marie de afgelopen jaren ‘op de planken’ bracht, is dat het geen toneel is. Er wordt gespeeld op locatie, met onbekende en niet-acteurs en de grens tussen werkelijkheid en fictie vervaagt zodanig dat je je constant afvraagt: is dit nu echt of gespeeld?

Maar het is meer dan deze extreme vorm van locatietheater dat Bad van Marie vele fans opleverde, Artistiek leider Peter Boelens en co vertonen een subtiel engagement en zetten je met hun slimme ‘voorstellingen’ voor morele keuzes. Waar veel gewoon geëngageerd toneel je een geweten schopt, knaagt hier zelf je geweten.

De grote MAAR is dat een dergelijk theater op den duur op de grenzen van zijn succes stoot: dat iedereen intussen weet dat het niet echt is, dat er wordt gemorreld aan je geweten, dat je de fictie niet meer voor waar kan aannemen en je beleerd wordt alvorens jezelf te bevragen. Het is al enkele producties (‘De Bus‘, ‘Tuning‘) aan de hand met Bad van Marie, dat de mayonaise niet meer pakt, dat de ingrediënten louter nog formule zijn en de smaak verrassing en diepgang mist.

Globalisme-trotter

Dat is helaas ook het geval voor Bad van Maries nieuwste ‘Bedding inc.‘ ( * * ), waarin regisseur Boelens en co het globalisme en de commercialisering van de rugzakreiziger aan de kaak stellen. Locatie is ditmaal een nieuwe jeugdherberg hartje centrum Antwerpen. Toegegeven veel aanpassingen hebben de theatermakers niet moeten doen om hun kritiek kracht bij te zetten want het gebouw ademt een loungy luxe, nauwelijks te vergelijken met de naar zweetvoeten, stoffig dekens en een vleugje marseille-zeep geurende jeugdhotels zoals wij ze ons herinneren.

Bij het binnenkomen kan je als bezoeker van de nieuwste vestiging van ‘Bedding inc.‘ kiezen tussen verschillende tafeltjes die verschillende reisbestemmingen (Zuid-Amerika, Indonesië, India) vertegenwoordigen. Wij laten ons na veel wikken en wegen verleiden door India maar het eten en de drank, die geserveerd wordt aan de tafeltjes, is identiek: mojito, nacho’s en dip.

Globalisme uit een flesje.

En een exotische massage voor wie die stijve Westerse achter een bureau vastzittende spieren wil losweken.

Geen geld aan bedelaars!

Daarna worden de globetrotters verdeeld volgens reisbestemming. Een hip eeuwig glimlachend want wat is de wereld toch kumbaya-meisje trotseert ons naar een achterzaaltje waar we de diareportage van haar reis naar India te zien krijgen.

De heilige koeien en de tempels bieden weinig nieuwe inzichten, maar haar praktische tips zijn Bad van Marie op zijn best. Neem zeker een reflecterend scherm mee want dat is belangrijk om mensen met een donkere huidskleur mooi te kunnen portretteren of pak in je bagage een klein printertje op batterijen om je foto’s als persoonlijk geschenkje aan de ‘locals‘ te geven (een leuk alternatief voor het geld dat je anders kwijt bent aan bedelaars).

Multinational Bedding inc.

Met deze heerlijke subtiel ironiserende reisreportage maakt Bad van Marie je warm voor wat komen gaat. Je zet je in gedachten al schrap voor de morele opdoffer, de onverwachtse indirecte linkse (of rechtse) wanneer alle bezoekers in de grote zaal terug samentroepen om het credo en de werking van Bedding inc. Te aanhoren.

Dat gebeurt in stijl, met alle mogelijke IT voorhanden (Powerpoint, Skype) en tussendoor een streepje exotische muziek en nog maar eens een hapje. Ook nu weer is de overheersende smaak die van de ironie maar het blijft allemaal wat te vrijblijvend en wordt nooit écht bouleverserend,

Daarvoor blijft ‘Bedding inc.‘ te smooth, te onpersoonlijk en rimpelloos zoals dat bij dergelijke multinationals nu eenmaal ook gaat.

Liv Laveyne

Nog tot en met 18 juni, van 10 tot en met 26 november en van 1 tot en met 3 december, op locatie in Antwerpen in jeugdherberg La Pulcinella, Happaertstraat (Bogaardestraat). www.badvanmarie.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content